Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І м е н е м У к р а ї н и
19 вересня 2011 року м. Київ
( Додатково див. рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя (rs13168532) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Сімоненко В.М., Нагорняка В.А., Ступак О.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6, треті особи ОСОБА_7, ОСОБА_8, Орендне підприємство Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації, акціонерно-комерційний банк соціального розвитку "Укрсоцбанк" про визнання договору купівлі-продажу недійсним за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 28 грудня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 24 лютого 2011 року,
в с т а н о в и л а:
У серпні 2010 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання недійсним договору купівлі-продажу житлового будинку по АДРЕСА_1, укладеного 5 серпня 2008 року між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 Посилалась на те, що ОСОБА_5 не мав права відчужувати спірний будинок, оскільки не мав на нього права власності.
Рішенням Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 28 грудня 2010 року у задоволенні позову відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 24 лютого 2011 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, незастосування закону, який підлягав застосуванню, неправильне застосування судом норм матеріального права, порушення норм процесуального права, ставить питання про скасування судових рішень та ухвалення нового рішення про задоволення її позову.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та вивчивши обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, вважає, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Згідно з п.1 ч.1 ст. 336 ЦПК України, за наслідками розгляду касаційної скарги суд касаційної інстанції має право постановити ухвалу про відхилення касаційної скарги і залишення судових рішень без змін.
На підставі ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права.
З огляду на наведене, керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 28 грудня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 24 лютого 2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді
В.М. Сімоненко
В.А. Нагорняк
О.В. Ступак