Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І м е н е м У к р а ї н и
1 серпня 2011 року м. Київ
( Додатково див. рішення апеляційного суду Кіровоградської області (rs14010480) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Сімоненко В.М., Нагорняка В.А., Ступак О.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 та ОСОБА_5 до Публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк", треті особи приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу ОСОБА_6, товариство з обмеженою відповідальністю "Екватор-Клуб", товариство з обмеженою відповідальністю "Бонус-Телеком" про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, та визнання недійсним договору іпотеки за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк" на рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 22 лютого 2011 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2010 року ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звернулись до суду з позовом до ПАТ "ВТБ Банк" про визнання таким, що не підлягає виконанню, виконавчого напису нотаріуса про звернення стягнення на вбудоване приміщення магазину промислових товарів, розташованого за адресою: м. Світловодськ, вул. Леніна, 106. Посилались на те, що виконавчий напис від 9 лютого 2010 року про звернення стягнення на предмет іпотеки вчинено з порушенням п. 283 Інструкції про вчинення нотаріальних дій. Також просили визнати недійсним договір іпотеки, укладений 12 червня 2009 року між ПАТ "ВТБ Банк" та ОСОБА_4 і ОСОБА_5
Рішенням Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 24 листопада 2010 року позов задоволено повністю.
Рішенням апеляційного суду Кіровоградської області від 22 лютого 2011 року рішення суду першої інстанції частково скасовано, у задоволенні позову про визнання недійсним договору іпотеки відмовлено. В решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ПАТ "ВТБ Банк", посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, незастосування закону, який підлягав застосуванню, неправильне застосування судом норм матеріального права, порушення норм процесуального права, ставить питання про скасування рішення апеляційного суду та ухвалення нового рішення про відмову у задоволенні позову у повному обсязі.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та вивчивши обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, вважає, що відсутні підстави для скасування судових рішень.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Згідно з п.1 ч.1 ст. 336 ЦПК України, за наслідками розгляду касаційної скарги суд касаційної інстанції має право постановити ухвалу про відхилення касаційної скарги і залишення судових рішень без змін.
На підставі ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права.
З огляду на наведене, керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ПАТ "ВТБ Банк" відхилити.
Рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 22 лютого
2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді
В.М. Сімоненко
В.А. Нагорняк
О.В. Ступак