Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
іменем україни
27 липня 2011 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Ступак О.В., Коротуна В.М., Нагорняка В.А.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про поділ спільного майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_4 про поділ спільного майна подружжя, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Ірпінського міського суду Київської області від 28 грудня 2010 року та рішення апеляційного суду Київської області від 26 квітня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2005 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_5 про поділ спільного майна подружжя. Свої вимоги мотивувала тим, що з 23 липня 1988 року до 4 жовтня 2005 року вона з відповідачем перебувала в шлюбі, від якого мають дочку ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1. У період шлюбу сторони придбали недобудований будинок АДРЕСА_1 та автомобілі: марки "Мерседес – Бенц" 412 д.н. НОМЕР_1 вартістю 50 тис. грн. і марки "Ауді А4" д.н. НОМЕР_2 вартістю 120 тис. грн. Після уточнень позовних вимог ОСОБА_4 просила суд визнати об’єктами спільної сумісної власності сторін: автомобіль марки "Ауді А4"; матеріали, які використані в процесі будівництва незакінченого будівництвом вказаного вище житлового будинку; телевізор марки "Сонні"; відеокамеру марки "Панасонік"; СД програвач марки "Піонер"; пилосос марки "Керхер" та домашній кінотеатр. Крім того, позивачка просила суд визнати за нею право власності на матеріали, які використані в процесі будівництва будинку, а за ОСОБА_5 – право власності на автомобіль марки "Ауді А4", телевізор, відеокамеру, СД програвач, пилосос та домашній кінотеатр.
Не погоджуючись з позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5 подав зустрічний позов про поділ спільного майна подружжя, мотивуючи свої вимоги тим, що він з ОСОБА_4 у період шлюбу придбали телевізор марки "Сонні", відеомагнітофон марки "Акай", відеокамеру марки "Панасонік", програвач марки "Піонер"; пилосос; домашній кінотеатр; набір посуду "Цептер", на загальну суму 44 229 грн. Після придбання сторонами будинку відповідачці було передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,4880 га по АДРЕСА_1, із яких 0,1500 га – для будівництва та обслуговування будинку, а 0,3380 га – для ведення особистого селянського господарства. Уточнивши позовні вимоги, ОСОБА_5 просив суд визнати за ним право власності на Ѕ частину недобудованого вказаного вище будинку, поділити його в натурі та визнати за ним право власності на Ѕ частину земельної ділянки, визнати за ним право власності на Ѕ прибутку, отриманого ОСОБА_4 від діяльності приватного підприємства "Центр психологічних технологій" за 2005-2008 роки, яке було створене на основі їх спільного майна, а також стягнути з відповідачки на його користь 54 793 грн.
Рішенням Ірпінського міського суду Київської області від 28 грудня 2010 року позови задоволено частково. Визнано за ОСОБА_4 право власності на: Ѕ частину незакінченого будівництвом будинку АДРЕСА_1; Ѕ частину автомобіля марки "Мерседес – Бенц" д.н. НОМЕР_1; Ѕ частину автомобіля марки "Ауді А4" д.н. НОМЕР_2; Ѕ частину кольорового телевізора марки "Сонні"; Ѕ частину відеокамери марки "Панасонік", Ѕ частину СД програвача марки "Піонер"; Ѕ частину пилососа марки "Керхер"; Ѕ частину домашнього кінотеатру. Визнано за ОСОБА_5 право власності на Ѕ частину незакінченого будівництвом будинку АДРЕСА_1; Ѕ частину автомобіля марки "Мерседес – Бенц" д.н. НОМЕР_1; Ѕ частину автомобіля марки "Ауді А4" д.н. НОМЕР_2; Ѕ частину кольорового телевізора марки "Сонні"; Ѕ частину відеокамери марки "Панасонік", Ѕ частину СД програвача марки "Піонер"; 1\2 частину пилососа марки "Керхер"; Ѕ частину домашнього кінотеатру. У задоволенні іншої частини обох позовів відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Київської області від 26 квітня 2011 року рішення Ірпінського міського суду Київської області від 28 грудня 2010 року в частині задоволення позовних вимог про поділ автомобілів марки "Мерседес – Бенц" д.н. НОМЕР_1, автомобіля марки "Ауді А4" д.н. НОМЕР_2, відеокамери марки "Панасонік", СД програвача марки "Піонер", пилососа марки "Керхер" та домашнього кінотеатру скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні вказаних позовних вимог. У іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 порушує питання про скасування ухвалених рішень судів першої й апеляційної інстанцій, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Задовольняючи частково позови ОСОБА_4 та ОСОБА_5, суд першої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, дослідивши докази в справі й давши їм належну оцінку, дійшов вірного висновку про визнання за кожним з позивачів права власності по Ѕ частині незакінченого будівництвом будинку АДРЕСА_1, а не будівельних матеріалів, виходячи з того, що вказаний будинок сторони набули на підставі нотаріально-посвідченого договору купівлі-продажу, а він ще не прийнятий в експлуатацію. Крім того, суди дійшли обґрунтованого висновку про визнання за ОСОБА_5 права власності на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,1500 га по АДРЕСА_1, враховуючи, що її цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, а за ним визнається право власності на Ѕ частину незакінченого будівництвом житлового будинку, розміщеного на зазначеній ділянці. Однак, апеляційний суд відмовив у задоволенні позовних вимог про поділ майна у зв’язку з недоведеністю вказаних позовних вимог, оскільки таке є рухомим та неподільним, а сторони не надали доказів вартості вказаних автомобілів та іншого рухомого майна на час розгляду справи.
Як вбачається з матеріалів справи рішення Ірпінського міського суду Київської області від 28 грудня 2010 року та рішення апеляційного суду Київської області від 26 квітня 2011 року хвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів не спростовують.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Ірпінського міського суду Київської області від 28 грудня 2010 року та рішення апеляційного суду Київської області від 26 квітня 2011 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Ступак О.В.
Коротун В.М.
Нагорняк В.А.