Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
08 червня 2011 року
м. Київ
( Додатково див. рішення Приморського районного суду м. Одеси (rs12375922) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Одеської області (rs15096879) )
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Попович О.В.
Суддів Кафідової О.В.
Іваненко Ю.Г.
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу представника позивача ОСОБА_2- ОСОБА_8. на рішення апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року та касаційну скаргу відповідачів: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 17 листопада 2010 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про усунення перешкод у здійсненні права власності, відшкодування збитків та припинення дій, що порушують право,
в с т а н о в и в:
У березні 2010 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про усунення перешкод у здійсненні права власності, стягнення суми збитків та припинення дій, які порушують права позивача. Свій позов позивач обґрунтовує тим, що їй на підставі договору купівлі-продажу від 26 червня 2009 року належить нежиле приміщення кафе, розташоване по АДРЕСА_1, яке вона реконструює. Відповідачі своїми активними протидіями перешкоджають в проведенні реконструкції, що призвело до додаткових витрат, пов"язаних з укладенням договору про надання послуг з охорони об"єкту кафе. Просила визнати протиправними дії відповідачів, якими вони створюють перешкоди у здійсненні реконструкції кафе, стягнути солідарно з відповідачів 86 550 грн. збитки, пов"язані з необхідністю оплачувати послуги охоронній фірмі.
Рішенням Приморського районного суду м.Одеси від 17 листопада 2010 року позов задоволено. Визнано протиправними дії ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, якими вони створюють перешкоди проведенню робіт з реконструкції пожежних сходів та монтажу витяжних вентиляційних каналів в будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1. Стягнути з ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 86 550 грн. в якості відшкодування збитків, завданих ОСОБА_2 внаслідок необхідності оплачувати послуги охоронної фірми з метою захисту від протиправних дій відповідачів.
Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року рішення Приморського районного суду м.Одеси від 17 листопада 2010 року скасовано в частині задоволення позову про стягнення суми збитків. В цій частині ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_7 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про стягнення суми збитків - відмовлено.
В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі представник позивача ОСОБА_2 – ОСОБА_8 просить суд касаційної інстанції скасувати рішення суду апеляційної інстанції, а рішення Приморського районного суду м.Одеси від 17 листопада 2010 року залишити в силі.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 скаржники просять скасувати рішення Приморського районного суду м.Одеси від 17 листопада 2010 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та невірне застосування норм матеріального права, ухвали рішення про відмову в задоволенні позову повністю.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційні скарги підлягають відхиленню.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або(та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Ухвалюючи оскаржуване у справі судове рішення, суд апеляційної інстанції з дотриманням вимог ст.ст. 213, 214, 303, 315 ЦПК України вірно визначився з характером спірних правовідносин і дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. 332, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а :
Касаційні скарги представника позивача ОСОБА_2- ОСОБА_8. на рішення апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року та касаційну скаргу відповідачів: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 17 листопада 2010 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року – відхилити.
Рішення апеляційного суду Одеської області від 14 березня 2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
С у д д і
О.В. Попович
О.В . Кафідова
Ю.Г. Іваненко