Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 травня 2011 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Дьоміної О.О.,
суддів:
Кафідової О.В., Колодійчука В.М.,
Мартинюка В.І., Хопти С.Ф., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7 до Бахчисарайської районної державної адміністрації, Угловської сільської ради Бахчисарайського району, відділу Держкомзему у Бахчисарайському районі Автономної Республіки Крим, закритого акціонерного сільськогосподарського товариства "Черноморець" про визнання незаконним обміну земель колективної власності, виділ земельних паїв в натурі, спонукання до виконання певних дій за касаційною скаргою ОСОБА_6, ОСОБА_7 на рішення Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим від 14 червня 2010 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 19 жовтня 2010 року,
в с т а н о в и л а:
Позивачі звернулися до суду з указаним позовом, в якому просили визнати неправомірними дії Бахчисарайської районної державної адміністрації та Угловської сільської ради Бахчисарайського району з обміну та зміни цільового призначення поля (лота) № 276 згідно схеми розподілу земель колективної власності КСП АФ "Черноморець" на земельні паї на землі Угловської сільської ради Бахчисарайського району, визнати недійсним та скасувати розпорядження Бахчисарайської районної державної адміністрації № 289 від 14.02.2007 р. та № 767 від 13.04.2007 р., визнати за ними право на виділення земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) єдиним масивом на полі (лоті) № 276 згідно схеми розподілу земель колективної власності КСП АФ "Черноморець" на земельні паї і зобов'язати Бахчисарайську районну державну адміністрацію видати їм дозвіл на складання технічної документації на земельні ділянки на полі (лоті) № 276 згідно схеми розділу земель колективної власності на земельні паї в
КСП АФ "Черноморець" на території Угловської сільської ради Бахчисарайського району, мотивуючи свої вимоги тим, що вони є власниками земельних паїв колишнього КСП АФ "Черноморець", і у березні 2004 року вони у встановленому законом порядку звернулися із заявою до Бахчисарайської РДА про виділення земель в натурі, проте їм у цьому було відмовлено, а також тим, що незаконно згідно оспорюваних розпоряджень був проведений обмін земель пайового фонду КСП АФ "Черноморець" на землі Угловської сільської ради.
Рішенням Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим від 14 червня 2010 року, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 19 жовтня 2010 року, у задоволенні позову відмовлено .
У касаційній скарзі ОСОБА_6, ОСОБА_7 порушують питання про скасування оскаржуваних судових рішень та ухвалення нового рішення про задоволення позовних вимог, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й суд апеляційної інстанції, виходив з того, що позивачі не зверталися з заявою про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) до загальних зборів власників земельних часток (паїв), а також суд вважав оскаржувані розпорядження Бахчисарайської РДА та рішення ВР АР Крим законними та прийнятими в межах їх компетенції.
Проте погодитися з такими висновками судів не можна, оскільки вони не ґрунтуються на вимогах закону.
З матеріалів справи вбачається, що поле № 276, яке є предметом обміну на землі резерву Угловської сільської ради, є часткою земель колективної власності КСП АФ "Черноморець", тому знаходиться у спільній частковій власності пайщиків даного КСП.
Відповідно до ч. 1 ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.
З матеріалів справи вбачається, що поле № 276 не було розпайовано, а залишено нерозподіленим (невитребуваним).
Відповідно до Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" (899-15) районні державні адміністрації наділенні повноваженнями лише щодо передачі в оренду нерозподілених земельних ділянок на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку.
В матеріалах справи відсутні документи, які б свідчили про згоду власників майнових сертифікатів на обмін поля № 276 на землі резерву Угловської сільської ради.
Таким чином судом не перевірено чи мала Бахчисарайська РДА правову підставу на розпорядження полем № 276, що належить співвласникам майнових паїв КСП АФ "Черноморець" .
Крім цього частиною 3 статті 22 Земельного кодексу України передбачено, що землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування сільськогосподарським підприємствам тільки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Вимогами п. 15 Перехідних положень ЗК України (2768-14) визначено, що до 01 січня 2012 року не допускається купівля-продаж або іншим способом відчуження і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Однак, в порушення вимог закону судами не встановлено правовий режим поля № 276 та не перевірено відповідність проведеного обміну вимогам п. 15 Перехідних положень ЗК України (2768-14) .
Суд першої інстанції, відмовляючи в задоволенні позову, зазначив, що позивачам для вирішення питання про розподіл земельних ділянок між власниками земельних паїв та виділення їм земельних ділянок в натурі необхідно звернутися з відповідною заявою до загальних зборів власників земельних часток (паїв).
Проте такі висновки суду суперечать вимогам Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" (899-15) , яким передбачено, що рішення про виділення земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) приймається відповідною сільською, селищною, міською радою чи районною державною адміністрацією на підставі протоколу загальних зборів власників земельних часток про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв). Організацію та проведення таких зборів проводять саме сільські, селищні, міські ради чи районні державні адміністрації.
Крім того, відповідно до ст. 9 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" та Порядку організації робіт та методики розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2004 року № 122 (122-2004-п) розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) з визначенням номерів вибраних земельних ділянок та їх розміщенням здійснюється на загальних зборах власників земельних часток (паїв), тому лише до компетенції загальних зборів належить визначення питань про розміщення виділених земельних ділянок.
За таких обставин рішення суду першої інстанції та ухвала суду апеляційної інстанції підлягають скасуванню з передачею справи на розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 задовольнити частково.
Рішення Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим від 14 червня 2010 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від
19 жовтня 2010 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
О.О. Дьоміна
Судді:
О.В. Кафідова
В.М. Колодійчук
В.І. Мартинюк
С.Ф. Хопта