Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
17 травня 2011 року
м. Київ
( Додатково див. рішення Корецького районного суду Рівненської області (rs13187326) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Рівненської області (rs13857319) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Умнової О.В., Ізмайлової Т.Л., Мазур Л.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Державного казначейства України, УМВС в Рівненській області, прокуратури Рівненської області про відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою першого заступника прокурора Рівненської області на рішення Корецького районного суду Рівненської області від 24.12.2010 року, ухвалу Апеляційного суду Рівненської області від 15.02.2011 року,-
в с т а н о в и л а:
Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, вимоги, якого збільшив в ході розгляду справи та просив стягнути з держави Україна в особі Державного казначейства України за рахунок коштів Державного бюджету України, шляхом списання з розрахункового рахунку Державного казначейства України на його користь 200 000 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства. Зобов"язати УМВС України в Рівненській області повернути йому незаконно вилучені кошти у розмірі 3000 доларів США.
Рішенням Корецького районного суду Рівненської області від 24.12.2010 року позов ОСОБА_4 задоволений частково: стягнуто з Державного бюджету України, шляхом списання коштів з рахунку в Упрарвлінні обслуговування кошторисів бюджетних установ та інших клієнтів Державного казначейства України на ім."я Державного казначейства України за балансовим рахунком 3523 – "рахунок для обліку операцій за загальнодержавними видатками за коштами загального фонду державного бюджету" на користь ОСОБА_4 моральну шкоду у розмірі 72 000 грн. та 5038,80 грн. – судових витрат. Зобов"язано УМВС в Рівненській області повернути ОСОБА_4 3000 доларів США, вилучених в ході досудового слідства як речовий доказ, у зв"язку із закриттям кримінальної справи при недоведеності участі обвинуваченого у вчиненні злочину. В задоволенні іншої частини вимог відмовлено.
Ухвалою Апеляційного суду Рівненської області від 15.02.2011 року апеляційні скарги ОСОБА_4, УМВС в Рівненській області, прокуратури Рівненської області, Державного казначейства України відхилені, рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Перш. заступник прокурора Рівненської області, не погоджуючись з даними рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на застосування судами Закону, який не підлягав застосуванню, просить змінити оскаржувані рішення, шляхом зменшення суми стягнутих коштів морального відшкодування, з урахуванням розміру мінімальних заробітних плат, які були законодавчо встановлені на час перебування ОСОБА_4 під досудовим слідством та судом.
Дослідивши матеріали цивільної справи №2-34/10, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, рішення судів першої та апеляційної інстанцій залишити без змін, виходячи з наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Згідно ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Колегією суддів встановлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані рішення судів першої та апеляційної інстанцій ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків судів першої та апеляційної інстанцій, обґрунтовано викладених в мотивувальних частинах оскаржуваних рішень.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу першого заступника прокурора Рівненської області відхилити, рішення Корецького районного суду Рівненської області від 24.12.2010 року, ухвалу Апеляційного суду Рівненської області від 15.02.2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Умнова О.В.
Ізмайлова Т.Л.
Мазур Л.М.