Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 травня 2011 року м. Київ
( Додатково див. рішення апеляційного суду Харківської області (rs13589701) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
суддів:
Дербенцевої Т.П., Журавель В.І., Попович О.В.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Качалівської сільської ради, третя особа – районне комунальне підприємство "Краснокутське бюро технічної інвентаризації", про визнання права приватної власності на житловий будинок з господарськими будівлями, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду Харківської області від 24 січня 2011 року,
в с т а н о в и л а :
У липні 2009 року ОСОБА_4, звернувшись до суду з указаним позовом, просила визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, розташований по АДРЕСА_1.
Обґрунтовуючи позовні вимоги зазначала, що протягом багатьох років будувала будинок за вказаною адресою. Будівництво було завершене в 2008 році, однак в експлуатацію будинок не прийнятий. Рішенням № 356 ХІХ сесії V скликання Качалівської сільської ради від 23 травня 2008 року їй надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки. Проекту будинку не отримувала. На підставі рішення Качалівської сільської ради № 112 від 5 листопада 2008 року їй видано свідоцтво про право власності на спірний будинок з господарськими спорудами, однак належним чином зареєструвати право власності не може.
Рішенням Краснокутського районного суду Харківської області від 18 серпня 2009 року позов задоволено та визнано за ОСОБА_4 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, розташований по АДРЕСА_1.
Рішенням Апеляційного суду Харківської області від 24 січня 2011 року рішення Краснокутського районного суду Харківської області від 18 серпня 2009 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення апеляційного суду та передати справу на новий апеляційний розгляд, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, рішення Апеляційного суду Харківської області від 24 січня 2011 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Т.П. Дербенцева
В.І. Журавель
О.В. Попович