Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І м е н е м У к р а ї н и
4 травня 2011 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Автономної Республіки Крим (rs12820738) ) ( Додатково див. рішення Алуштинського міського суду Автономної Республіки Крим (rs11554080) )
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Дербенцевої Т.П., Сімоненко В.М., Юровської Г.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої залиттям квартири за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Алуштинського міського суду від 9 вересня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 29 листопада 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2010 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_5 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої залиттям її квартири АДРЕСА_1, що сталось 13 березня 2010 року з вини відповідачки, оскільки згідно з актом від 15 березня 2010 року залиття квартири сталось внаслідок розриву гнучкого шлангу на кухні в квартирі АДРЕСА_2. Просила стягнути 8719 грн. 71 коп. на відшкодування матеріальної шкоди, а також 3 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.
Рішенням Алуштинського міського суду Автономної Республіки Крим від 9 вересня 2010 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 29 листопада 2010 року, позов задоволено частково. З ОСОБА_5 стягнуто 8056 грн. на відшкодування матеріальної шкоди, витрати на проведення оцінки майна в сумі 500 грн.,
300 грн. на відшкодування моральної шкоди, судові витрати.
У касаційній скарзі ОСОБА_5, посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, незастосування закону, який підлягав застосуванню, неправильне застосування судом норм матеріального права, порушення норм процесуального права, ставить питання про скасування судових рішень та направлення справи на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та вивчивши обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, вважає, що відсутні підстави для скасування судового рішення.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Згідно з п.1 ч.1 ст. 336 ЦПК України, за наслідками розгляду касаційної скарги суд касаційної інстанції має право постановити ухвалу про відхилення касаційної скарги і залишення судових рішень без змін.
На підставі ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права.
З огляду на наведене, керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити.
Рішення Алуштинського міського суду від 9 вересня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 29 листопада 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді
Т.П. Дербенцева
В.М. Сімоненко
Г.В. Юровська