Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 квітня 2011 року м. Київ
( Додатково див. рішення Генічеського районного суду Херсонської області (rs4730060) )
Колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Журавель В.І., Дербенцевої Т.П., Євграфової Є.П.
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Відкритого акціонерного товариства "Трест Генічеськагробуд" про стягнення заборгованості по заробітній платі, індексаційних та компенсаційних виплат, відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення колегії суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Херсонської області від 01 грудня 2010 року,-
в с т а н о в и л а :
У травні 2009 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути заборгованість по заробітній платі з урахуванням компенсаційних та індексаційних виплат на загальну суму 18584,50 грн., індексацію станом на 01.01.2009 року в розмірі 7917 грн. та моральну шкоду 15 000 грн.
Рішенням Генічеського районного суду Херсонської області від 02.07.2009 року позовні вимоги задоволено частково. З ВАТ "Трест Генічеськагробуд" на користь позивача стягнено 3500 грн. заборгованості по заробітній платі та 5000 грн. моральної шкоди, а всього 8500 грн. В іншій частині позову відмовлено.
Додатковим рішенням цього ж суду від 01.09.2009 року з відповідача на користь позивача стягнено заборгованість по індексації грошових доходів в розмірі 7670 грн., компенсацію втрати частини заробітку 3859,50 грн., а всього 11529 грн. Вирішено питання про судові витрати.
Рішенням колегії суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Херсонської області від 01.12.2010 року скасовано рішення Генічеського районного суду Херсонської області від 02.07.2009 року в частині стягнення з ВАТ"Трест Генічеськагробуд" моральної шкоди в розмірі 5000 грн. та загальної суми 8500 грн. В цій частині ухвалено нове рішення, яким відмовлено позивачу у задоволенні позову щодо відшкодування моральної шкоди та стягнення виплат по індексації грошових доходів і змінено в частині стягнення з відповідача на користь держави судового збору, збільшено його розмір до 110 грн. 85 коп.
Додаткове рішення цього ж суду від 01.09.2009 року скасовано в частині стягнення заборгованості по індексації грошових доходів в розмірі 7670 грн., загальної суми 11529 грн. та судового зборку на користь держави 115,29 грн. і ухвалено в цій частині нове про відмову у задоволенні вимог.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції, залишити без змін основне і додаткове рішення суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Посилається на неповне з’ясування обставин, які мають значення для вирішення спору.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Відповідно до частини другої статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Доводи скарги та матеріали витребуваної справи не дають підстав для висновку, що судами при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені статтями 338- 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
Згідно із частиною першою статті 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не вправі встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, а тому доводи касаційної скарги в цій частині також не можуть бути визнані як підстава для призначення справи до судового розгляду.
Оскаржуване судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують.
Керуючись ст. 332 ЦПК України колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, рішення колегії суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Херсонської області від 01 грудня 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді
В.І. Журавель
Т.П. Дербенцева
Є.П. Євграфова