АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Провадження № 22-ц/490/11028/12 
Справа № 419/3586/12 
Головуючий у 1 й інстанції - Токар Н.В. 
Доповідач - Петренко І.О. 
Категорія
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 грудня 2012 року
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs30810707) )
Колегія суддів судової палати по цивільним справам апеляційного суду Дніпропетровської області в складі:
головуючого судді - Петренко І.О.
суддів - Котушенко С.П., Романюк М.М.
при секретарі - Шило С.Ю.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 на рішення Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 20 вересня 2012 року по справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на дітей,-
в с т а н о в и л а:
У серпні 2011 року позивачка звернулася до суду та просила ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача на її користь аліменти у розмірі 1/3 частини зі всіх видів заробітку щомісячно на утримання їх неповнолітніх дітей - сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.
В обґрунтування позовних вимог позивачка вказала на те, що з 11 серпня 2001 року вона перебуває у шлюбі з ОСОБА_3. Від даного шлюбу у них народились діти - син ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та донька - ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2. На її прохання допомагати утримувати дітей в повному обсязі, відповідач відмовляється. Самостійно вона не має змоги утримувати дітей та забезпечувати їм належний рівень прожиття, у зв'язку з чим, вона вимушена звернутись до суду з даною позовною заявою.
Після закінчення спільного мешкання відповідач припинив надання матеріальної допомоги на сім*ю та утримання дітей, надавав гроші тільки декілька разів в незначних сумах, яких недостатньо для утримання дітей. Знаючи, що старший син ОСОБА_5, навчається у школі і потребує постійної батьківської уваги і допомоги, а молодша донька лише ходить до садочку і також потребує постійного піклування та догляду, відповідач фактично ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків.
Позивачка працює у Дніпропетровському національному університеті на посаді провідного інженера та її заробітна платня є незначною і утримувати двох дітей самостійно їй важко.
рішенням Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 20 вересня 2012 року позовні вимоги ОСОБА_4 задоволені, з відповідача стягнено аліменти на утримання двох неповнолітніх дітей в розмірі 1\3 частини зі всіх видів його заробітку ( доходу ) щомісячно, але не менш ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
В апеляційній скарзі ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 просить рішення суду змінити та ухвалити нове рішення, про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі із розрахунку 1500 грн. на кожну дитину, а всього -3000 грн. щомісячно, посилаючись на незаконність, необгрунтованність рішення суду, та на те, що рішення суду ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково, а рішення суду першої інстанції змінити частково з наступних підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України (1618-15) рішення суду повинно бути законним та обґрунтованим.
Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.
Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з"ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Як вбачається з матеріалів справи позивачка ОСОБА_4 та відповідач ОСОБА_3 з 11 серпня 2001 року знаходяться в зареєстрованому шлюбі ( ар. сп. 10 ) та мають спільних дітей -сина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньку ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ар. сп. 9).
Як вказують сторони з літа 2008 року сторони проживають окремо і позивачка вказує на те, що він ухиляється від обов»язку по утриманню дітей.
Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов"язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Відповідно до положень ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини ( аліменти) присуджуються у частці від доходу батька, що проживає окремо у частці від доходу або ( і) у твердій грошовій сумі.
Виходячи з наведеного, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції обґрунтовано стягнено аліменти з відповідача на утримання дітей на користь позивачки.
Однак, як вбачається з матеріалів справи, відповідач працює у якості старшого інженера в Самсунг Електронікс Ко, ЛТД, Корея і проживає постійно на території даної держави ( ар. сп. 201), хоча зареєстрований в м. Дніпропетровську, отримує заробітну плату лише в іноземній валюті. Суду сторонами було надано довідку про розмір заробітної плати відповідача лише за 2009 рік, однак, зі змісту її вбачається, що розмір заробітної плати є мінливий ( ар. сп. 208).
Як вбачається з довідки Управління Національного Банку України в Дніпропетровській області від 12 червня 2012 року ( ар. сп. 205) курс Вони Республіки Корея до української гривні за період з 2008 року по 2012 рік суттєво змінювався.
Доказів того, що відповідач має інші види доходу як позивачка, так і відповідач суду не надали хоча відповідно до вимог ст.ст. 10, 60 ЦПК України кожна із сторін по справі зобов"язана надавати докази в підтвердження своїх вимог та заперечень на позовні вимоги, а у відповідності до положень ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до положень ЦПК України (1618-15) , в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі .
Відповідно до положень ст. 184 СК України у випадках коли платник має нерегулярний, мінливий дохід або частку доходу одержує в натурі чи за наявності інших обставин, що мають істотне значення, у зв'язку з чим складно чи не можливо визначити фактичний дохід, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
В апеляційній скарзі представник відповідача, з посиланнями на вище вказані обставини просив визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
Виходячи з розміру заробітної плати відповідача, сум грошових переказів, які він робив на ім.»я позивачки за період з серпня 2008 року по березень 2012 року, про що свідчить виписка з банківського рахунку ( ар. сп. 104), пояснень представника відповідача, який був уповноважений відповідачем на укладення мирової угоди з позивачкою, яка не була досягнута, колегія суддів вважає, що можливо визначити розмір аліментів на утримання дітей -4000 грн. щомісячно, по 2000 грн. на кожну.
У відповідності до ч.4 п.17 Постанови Пленум Верховного Суду України, від 15.05.2006 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж зазначений у ч. 2 ст. 182 СК. Що ж до максимального розміру аліментів, які стягуються з боржника, то відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України від 21 квітня 1999 р. N 606-XIV " (v0003700-06) Про виконавче провадження" він не повинен перевищувати 50 відсотків заробітної плати цієї особи.
Згідно до положень ст. 192 Сімейного кодексу України (2947-14) - розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.
Доводи позивачки про недостатність грошових сум, які надавались і в майбутньому будуть надаватись відповідачем самі по собі суттєвого значення не мають, оскільки такі правовідносини регулюються іншими нормами права, зокрема, ст. 185 СК України.
Керуючись ст.ст.303, 307,ч.1,2 ст. 309, 313, 314, 315, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,-
В И Р І Ш И Л А :
Апеляційну скаргу ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 -задовольнити частково.
рішення Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 20 вересня 2012 року змінити в частині визначення розміру присуджених до стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4, змінивши розмір їх розмір з 1/3 частини зі всіх видів заробітку ОСОБА_3 на 4000 грн. щомісячно, по 2000 грн. на кожну дитину.
В решті рішення залишити без змін.
рішення набирає чинності негайно, але може бути оскаржене в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.
Судді