АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Справа № 22-ц/1690/4098/2012 
Номер провадження 22-ц/1690/4098/2012 
Головуючий по 1-й інстанції: Орел І.І. 
Суддя-доповідач: Омельченко Л. М.
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 грудня 2012 року м. Полтава
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs30810608) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Полтавської області в складі:
Головуючого -судді : Омельченко Л.М.
Суддів: Бондаревської С.М., Пікуля В.П.
при секретарі : Ачкасовій О.Н.
з участю: позивача ОСОБА_2
представника відповідача ОСОБА_3
представника тертьої особи Охонченка В.П.
розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за апеляційними скаргами Публічного акціонерного товариства «Полтавагаз»в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства та ОСОБА_2
на рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 18 вересня 2012 року
по справі за позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз», третя особа -Кооператив «Вишневий», про порушення права споживача на одержання послуг по газифікації житлового будинку та відшкодування моральної шкоди.
Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача апеляційного суду Полтавської області Омельченко О.М.,
в с т а н о в и л а :
У квітні 2012 року позивач звернувся в суд з вищевказаним позовом.
Свої позовні вимоги обґрунтовував тим, що 2 лютого 2011 року ПАТ «Полтавагаз» в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства виготовило технічні умови на газифікацію його житлового будинку по АДРЕСА_1, а 1 серпня 2011 року він звернувся до відповідача із заявою про підключення його будинку до вуличного газопроводу. На дане звернення отримав відмову з посиланням на те, що даний газопровід побудовано за рахунок коштів кооперативу «Вишневий», який повинен дати згоду на таке підключення.
Позивач вважає, що саме відповідач повинен здійснити підключення до мережі газопостачання, і своєю відмовою завдав йому моральної шкоди.
Просив суд зобов»язати ПАТ «Полтавагаз»в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства надати йому послуги по газифікації житлового будинку по АДРЕСА_1 та стягнути з відповідача на його користь моральну шкоду в сумі 3000 грн. 00 коп.
рішенням Чорнухинського районного суду Полтавської області від 18 вересня 2012 року позовні вимоги ОСОБА_2 задоволено частково.
Зобов'язано Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз»в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства надати ОСОБА_2 послуги по газифікації житлового будинку по АДРЕСА_1
Стягнуто з Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз»в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства на користь ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 107 грн. 30 коп.
В іншій частині позовних вимог відмовлено.
Сторони оскаржили вказане рішення в апеляційному порядку.
ОСОБА_2 в апеляційній скарзі, посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення норм матеріального права, просив скасувати рішення районного суду в частині відмови у задоволенні його позовних вимог про відшкодування моральної шкоди та ухвалити нове рішення про задоволення вказаної вимоги.
В апеляційній скарзі ПАТ «Полтавагаз» просить рішення скасувати та постановити нове, яким відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі. При цьому посилається на те, що при ухваленні рішення було допущено неправильне, неповне та не всебічне з'ясування обставин, що мають значення для справи, рішення постановлено з невірним застосуванням норм матеріального і процесуального права. Місцевим судом не враховано, що ПАТ «Полтавагаз»не являється власником газопроводу та здійснити підключення може лише після оплати позивачем кооперативу «Вишневий» відповідного дольового внеску.
Згідно ч. 1 ст. 303 ЦПК України, під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції.
Перевіривши матеріали справи, з'ясувавши межі апеляційного оскарження, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_2 підлягає відхиленню, а скарга ПАТ «Полтавагаз»- задоволенню з наступних підстав.
У відповідності з ч.3 ст. 10, ч.1ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.
Згідно ч.1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Частиною 4 статті 60 ЦПК України передбачено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.
рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим, ухваленим на основі повно і всебічно з'ясованих обставин. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.
Як убачається із матеріалів справи та вірно встановлено судом першої інстанції, 02 лютого 2011 року ПАТ «Полтавагаз» в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства виготовило технічні умови на газифікацію житлового будинку ОСОБА_2 по АДРЕСА_1
01 серпня 2011 року ОСОБА_2 звернувся до Лохвицького управління по експлуатації газового господарства ПАТ «Полтавагаз» із заявою про підключення його житлового будинку до вуличного газопроводу, але йому було відмовлено по тій причині, що газопровід побудований за рахунок коштів кооперативу «Вишневий».
Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції виходив з того, що відмова ПАТ «Полтавагаз» у підключенні житлового будинку позивача до вуличного газопроводу є безпідставною, оскільки кооператив «Вишневий»не зареєстрований як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а газопровід споружений за кошти членів цього кооперативу і переданий на баланс відповідача. Останній здійснює його експлуатацію, тому підключення житлового будинку позивача до газопроводу відноситься виключно до компетенції Лохвицького управління по експлуатації газового господарства ПАТ «Полтавагаз».
Проте колегія суддів не може погодитися з таким висновком з огляду на наступне.
Абзацом 12 пункту 2 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 року №2246 (2246-99-п) , визначено поняття об'єкта споживання -це територіально відокремлена газифікована споруда (житловий будинок, квартира, майстерня, тощо), що належить споживачеві на правах власності чи користування.
Відповідно до ст. 714 ЦК України, правила якої застосовуються до договору про надання населенню послуг з газопостачання, однією з істотних умов вказаного договору є спосіб його виконання -передача газового ресурсу споживачеві через приєднану мережу.
У позовній заяві ОСОБА_2 просить підключити його домовлодіння до діючої газової мережі, проте газопровід, до якого має намір підключитися позивач, побудований за рахунок коштів мешканців вулиці Вишнева м. Лохвиці Полтавської області.
Згідно ст.ст. 328, 331 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.
.
Відповідно до архівного витягу з протоколу засідання виконавчого комітету Лохвицької міської ради народних депутатів від 18 травня 1993 року громадянам провулку 60-річчя Жовтня (нині вул. Вишнева) м. Лохвиця Полтавської області надано дозвіл на газифікацію за власні кошти довжиною 700 м діаметром 89 мм та зобов»язано цих громадян після закінчення будівництва передати газову мережу на баланс управління газового господарства(а.с.26).
Згідно акту приймання-передачі об»єктів газового господарства від 19.07.2007 року, прибудований газопровід по вул. 60 річчя Жовтня (нині вул. Вишнева) у м. Лохвиця переданий на баланс ПАТ «Полтавагаз» для обслуговування. Проте суд першої інстанції залишив поза увагою той факт, що передача газопроводу на баланс відповідачу для експлуатації і обслуговування не є передачею у його власність, так як баланс підприємства- це форма бухгалтерського обліку. Конституція України (254к/96-ВР) забезпечує гарантію права приватної власності. Статтею 41 Конституції України встановлено, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Норма такого ж змісту міститься і у статті 321 Цивільного кодексу України.
Суд першої інстанції безпідставно послався на те, що Положення про будівництво розподільчих газових мереж за рахунок коштів населення, затверджене Міністерством житлово-комунального господарства Української РСР від 31 грудня 1987 року (n0001400-87) , втратило чинність, оскільки воно зберігає на сьогодні свою дію.
Пунктом 4 Положення передбачено, що газопровід побудований за рахунок коштів населення, після закінчення будівництва передається безкоштовно на баланс спеціалізованого підприємства з газопостачання.
Відповідно до п.30 вказного положення до прибудованих дворових та тупікових вуличних розподільчих газопроводів можуть приєднуватися інші абоненти, при здійсненні наступних умов: погодження місця підключення з підприємством газового господарства, оплати дольової участі вартості монтажу ділянки газопроводу загального користуваня.
Таким чином, враховуючи, що ділянка газопроводу збудована громадянами вулиці Вишневої м. Лохвиці Полтавської області, які об»єдналися у кооператив «Вишневий», і перебуває у їх спільній власності, ПАТ «Полтавагаз» в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства обґрунтовано відмовив позивачеві у підключенні його домоволодіння до вказного газопроводу, оскільки при підключенні до даного вуличного розподільчого газопроводу нового абонента є обов'язковою згода власників, за кошти яких його споруджено.
За таких обставин, рішення суду першої інстанції не відповідає в повній мірі вимогам ст.213 щодо законності і обгрунтованості, зазначені вище порушення призвели до неправильного вирішення спору, що в силу ст. 309 ЦПК України є підставою для його скасування та ухвалення нового рішення по суті вказаних позовних вимог.
Тому апеляційна скарга ПАТ «Полтавагаз» підлягає задоволенню, а скарга ОСОБА_2 -відхиленню.
Керуючись ст.ст.303, 304, 307 ч.1 п.2, 309 ч.1 п.п.3, 4, 316, 317 ЦПК України (1618-15) , колегія суддів
в и р і ш и л а :
Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Полтавагаз»в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства задовольнити.
Апеляційну скаргу ОСОБА_2 -відхилити.
рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 18 вересня 2012 року в частині зобов'язання Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз» в особі Лохвицького управління по експлуатації газового господарства надати ОСОБА_2 послуги по газифікації житлового будинку по АДРЕСА_1 та стягнення на користь ОСОБА_2 судового збору -скасувати та ухвалити нове, яким узадоволенні вказаних вимог відмовити за безпідставністю.
В іншій частині рішення залишити без змін.
рішення набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржено протягом 20 днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Головуючий:
Судді:
(підпис) Омельченко Л.М.
(підпис) Бондаревська С.М.
(підпис) Пікуль В.П.
З оригіналом згідно:
Суддя Апеляційного суду
Полтавської області Л.М.Омельченко