УКРАЇНА
Апеляційний суд Житомирської області
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 грудня 2012 року Справа 22ц/0690/3914/12
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Житомирської області в складі:
головуючої - судді Талько О.Б.,
суддів: Зарицької Г.В., Григорусь Н.Й.,
при секретарі Трохимчук Ю. М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства Міністерства оборони України «Укрвійськбуд», товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер- Капітал» про примусове виконання обов'язку в натурі, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Богунського районного суду м. Житомира від 31 жовтня 2012 року,-
ВСТАНОВИЛА:
У вересні 2012 року ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому зазначила, що між нею та державним підприємством Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» в особі філії ДП МО «Укрвійськбуд»- 75 1 квітня 2008 року укладений інвестиційний договір. Відповідно до умов зазначеного договору позивачка взяла на себе зобов'язання забезпечити фінансування будівництва об'єкта нерухомості по АДРЕСА_1 з метою отримання у власність підвального приміщення загальною площею 270, 0 кв. м., а виконавець - державне підприємство МО України «Укрвійськбуд» в особі філії ДП МО «Укрвійськбуд»- 75, зобов'язане було своїми силами та засобами збудувати та передати позивачці зазначене нежитлове приміщення. Відповідно до договору запланований термін здачі будинку в експлуатацію - 30 вересня 2009 року, проте до теперішнього часу ДП МО України «Укрвійськбуд» в особі філії ДП МО «Укрвійськбуд»- 75 зобов'язання щодо виконання умов договору не виконало, будинок не збудований та не введений в експлуатацію. В свою чергу, позивачка прийняла участь у фінансуванні будівництва та повністю сплатила передбачені договором кошти в сумі 499500 грн.
Окрім того, 1 квітня 2008 року між позивачкою та ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал» укладені договори про передачу їй права на інвестування будівництва житла по АДРЕСА_1. На виконання умов зазначених договорів позивачка перерахувала на будівництво чотирьох квартир 1181590 грн. Договорами також було передбачено, що запланований термін здачі будинку в експлуатацію 30 вересня 2009 року.
Оскільки з вини відповідачів позивачка позбавлена можливості отримати у власність об'єкти нерухомості, вона неодноразово зверталася до них з вимогою виконати умови договорів. З відповіді ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал» від 18 липня 2012 року їй стало відомо, що між державним підприємством Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» та зазначеним товариством 21 травня 2007 року укладений договір простого товариства, відповідно до умов якого сторони взяли на себе зобов'язання шляхом об'єднання своїх зусиль та майна спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення господарської цілі у сфері будівництва та введення в експлуатацію багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1. ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал» частково перерахувало ДП МО України «Укрвійськбуд» кошти на будівництво зазначеного житлового будинку, проте будівельні роботи не ведуться. На даний час вирішується питання щодо залучення нових інвесторів.
Враховуючи вищезазначене, позивачка просила суд зобов'язати відповідачів виконати обов'язки за договорами, укладеними між нею та відповідачами 1 квітня 2008 року, щодо завершення будівництва житлового будинку АДРЕСА_1.
рішенням Богунського районного суду м. Житомира від 31 жовтня 2012 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.
В апеляційній скарзі позивачка, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким задовольнити її позовні вимоги.
Заслухавши пояснення представників позивачки та ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал», дослідивши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.
Вирішуючи зазначений спір, суд прийшов до висновку про відмову у задоволенні позовних вимог з тих підстав, що залучення коштів інвестора відбулося шляхом укладення правочину без участі фонду фінансування будівництва.
Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду першої інстанції.
Судом встановлено, що між ОСОБА_1 та державним підприємством Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» в особі філії ДП МО «Укрвійськбуд»- 75 1 квітня 2008 року укладений інвестиційний договір, відповідно до якого позивачка взяла на себе зобов'язання забезпечити фінансування будівництва об'єкта нерухомості по АДРЕСА_1 з метою отримання у власність підвального приміщення загальною площею 270, 0 кв. м., а державне підприємство МО України «Укрвійськбуд» в особі філії ДП МО «Укрвійськбуд»- 75, зобов'язане було своїми силами та засобами збудувати та передати їй зазначене нежитлове приміщення. Плановий термін здачі будинку в експлуатацію передбачався 30 вересня 2009 року.
З наявних в матеріалах справи копій квитанції від 15 травня 2008 року та платіжного доручення від 29 липня 2008 року вбачається, що на виконання умов зазначеного договору позивачкою було перераховано на рахунок виконавця 499500 грн. (а.с.25).
Також 1 квітня 2008 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал» укладені договори про передачу їй права на інвестування будівництва чотирьох квартир в житловому будинку по АДРЕСА_1. На виконання умов зазначених договорів позивачка перерахувала 1181590 грн. Договорами також було передбачено, що запланований термін здачі будинку в експлуатацію 30 вересня 2009 року.
В судовому засіданні встановлено, що підписанню зазначених договорів передував договір простого товариства, укладений 21 травня 2007 року між державним підприємством МО України « «Укрвійськбуд» та ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал». Відповідно до цього договору сторони зобов'язувались шляхом об'єднання своїх зусиль та майна спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення спільної господарської цілі у сфері будівництва та введення в експлуатацію житлового будинку по АДРЕСА_1.
На звернення позивачки щодо надання інформації про хід будівельних робіт зазначеного житлового будинку ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал» листом від 18 липня 2012 року повідомило, що товариство, будучи генеральним інвестором будівництва, перерахувало виконавцю 5157278 грн. На даний час будівництво об'єкта нерухомості не закінчено та вирішується питання щодо залучення нових інвесторів - забудовників.
З наявного в матеріалах справи листа Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28 квітня 2012 року вбачається, що ступінь будівельної готовності житлового будинку по АДРЕСА_1 становить 30 %. Будівництво призупинене через відсутність коштів.
Для виконання умов інвестиційного договору необхідно, насамперед, в повному обсязі здійснити інвестування будівництва об'єкта в цілому, що в подальшому надасть можливість завершити будівельно-монтажні роботи, здати об'єкт приймальній комісії та отримати сертифікат відповідності завершеного будівництвом об'єкта державним будівельним нормам, стандартам і правилам. Без виконання усіх передбачених проектом та технічними умовами робіт по всьому будинку та прилеглій до нього території неможливо ввести житловий будинок в експлуатацію та передати інвесторам квартири, а також нежитлові приміщення, які розташовані в будинку.
Відповідно до умов інвестиційного договору забудовнику надано право без погодження з інвестором переносити строк закінчення будівництва, але не більше, ніж на 90 днів. Таким чином, сторони погодили можливість відстрочення виконання умов договору щодо завершення будівництва житлового будинку.
З огляду на вищезазначене, позовні вимоги про зобов'язання ДП МО України «Укрвійськбуд» в особі філії ДП МО «Укрвійськбуд»- 75 виконати умови інвестиційного договору є передчасними та задоволенню не підлягають.
Звертаючись до суду з позовними вимогами до ТОВ «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер-Капітал», позивачка просила зобов'язати відповідача виконати умови договорів від 1 квітня 2008 року, а саме - здійснити фінансування будівництва зазначеного об'єкта. Проте, зазначеними договорами на товариство такий обов'язок не покладений, оскільки предметом цих угод було відступлення позивачці права вимоги до виконавця будівельних робіт.
Враховуючи вищезазначене, рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог з наведених підстав.
Керуючись ст. ст. 209, 303, 304, 307, 309, 313, 314, 316 ЦПК України, колегія суддів,-
ВИРІШИЛА:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.
рішення Богунського районного суду м. Житомира від 31 жовтня 2012 року скасувати, ухваливши нове рішення.
Відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог до державного підприємства Міністерства оборони України «Укрвійськбуд», товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів «Фінансова компанія «Партнер- Капітал» про примусове виконання обов'язку в натурі.
рішення набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене у касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.
Головуюча : Судді: