Справа № 1915/13486/2012 
Головуючий у 1-й інстанції Дзюбановський Ю.І. 
Провадження № 22-ц/1990/1562/12 
Доповідач - Костів О.З.Категорія - 57
Апеляційний суд Тернопільської області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
06 грудня 2012 р.
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs31459461) )
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області в складі:
головуючого - Костів О.З.
суддів - Кузьми Р. М., Жолудько Л. Д.,
при секретарі - Демченко С.В.
за участю апелянта -ОСОБА_1,
представника позивача -ОСОБА_2
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тернопільського міськрайонного суду від 07 листопада 2012 року за позовом комунального підприємства теплових мереж (далі -КПТМ) «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення боргу,-
В С Т А Н О В И Л А:
В серпні 2012 року КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» звернулося до Тернопільського міськрайонного суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію та гарячу воду в сумі 2526.06 грн. та судових витрат.
Заявлені вимоги позивач мотивував тим, що відповідачка не своєчасно вносить плату за спожиту теплову енергію та гарячу воду, забезпечення якої здійснює КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго», внаслідок чого виникла заборгованість, яка в добровільному порядку не сплачена. Своїми діями відповідачка порушує норми чинного законодавства, що змусило їх звернутися до суду.
рішенням Тернопільського міськрайонного суду від 07 листопада 2012 року позов задоволено.
Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго»Тернопільської міської ради заборгованість в сумі 2526.06 грн. та 214.60 грн. судового збору.
ОСОБА_1 подала на вказане рішення апеляційну скаргу, посилаючись на його незаконність та необґрунтованість, порушення судом норм матеріального та процесуального права. Вказує, що судом неповно з'ясовано фактичні обставини справи та дано невірну оцінку доказам. Зазначає, що з вересня 2010 року позивач жодних послуг їй не надає, оскільки вона встановила систему індивідуального опалення та гарячого водопостачання, в зв'язку із чим жодних коштів сплачувати не повинна. Просить рішення скасувати та постановити нове, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.
В судовому засіданні апелянт ОСОБА_1 апеляційну скаргу підтримала, зіславшись на мотиви, викладені в ній.
Представник позивача -ОСОБА_2 проти апеляційної скарги заперечила, просила рішення Тернопільського міськрайонного суду від 07 листопада 2012 року залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.
Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, пояснення сторін, ознайомившись з матеріалами справи, доводами апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення, а рішення суду - до зміни, виходячи із наступних міркувань.
Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрована та проживає у належній їй на праві власності однокімнатній квартирі АДРЕСА_1 що стверджується довідкою ТОВ «КК КомЕнерго-Тернопіль» від 18 липня 2012 року №1307.
Як вбачається із акту від 14 жовтня 2011 року, здійснено запуск в роботу системи опалення в опалювальний період 2011/2012 р.р., зокрема, в будинку №6 по вул. Білецькій в м. Тернополі, в якому проживає відповідачка.
Згідно виписки з особового рахунку ОСОБА_1 надавалися послуги з опалення та гарячого водопостачання, однак, споживач не здійснювала їх оплати згідно затверджених у встановленому порядку тарифів (рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 24 січня 2011 року №86, яке було офіційно оприлюднено).
Згідно представленого позивачем розрахунку сума заборгованості ОСОБА_1 за період із жовтня 2010 року по червень 2012 року за надані послуги з опалення та гарячого водопостачання, становить 2526.06 грн.
15 липня 2011 року на адресу ОСОБА_1 направлено лист-претензію із вимогою оплатити заборгованість, яка залишена без задоволення.
Відповідно до ст. 160, ч.3 ст. 162 Житлового кодексу УРСР власник та повнолітні члени його сім'ї зобов'язані щомісячно вносити плату за надані комунальні послуги за затвердженими у встановленому порядку тарифами.
Колегія суддів не приймає до уваги посилання апелянтки на те, що вона не отримує від позивача жодних послуг та не повинна їх оплачувати, оскільки дані твердження не ґрунтуються на вимогах закону та спростовуються матеріалами справи.
Згідно з п.25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2005 року № 630 (630-2005-п) , відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
За змістом вимог п.п.2.5, 2.6 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №4 від 22 листопада 2005 року (z1478-05) і зареєстрованого в Міністерстві юстиції 9 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) , відключення приміщень від внутрішньобудинкових мереж центрального опалення і гарячого водопостачання виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з центрального опалення і гарячого водопостачання та власника, наймача (орендаря) квартири (нежитлового з приміщення) або уповноваженої ними особи. По закінченні робіт складається акт про відключення будинку від мереж центрального опалення і гарячого водопостачання і в десятиденний термін подається заявником до спеціально створеної постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП.
Судом встановлено, що рішенням Комісії з розгляду питань, пов'язаних з наданням дозволу на встановлення індивідуального опалення та гарячого водопостачання в житловому фонді від 14 жовтня 2009 року на підставі заяви та згідно рішення виконавчого комітету від 10 вересня 2009 року №1407, рішенням Тернопільської міської ради від 02 жовтня 2009 року №5/29/90 ОСОБА_1 надано дозвіл на встановлення індивідуальних систем опалення та гарячого водопостачання терміном виконання робіт з 01 травня 2010 року по 25 вересня 2010 року в квартирі АДРЕСА_1.
27 жовтня 2010 року Комунальним підприємством «Тернопільводоканал» виготовлено технічні умови на підключення індивідуальної системи теплопостачання квартири.
Однак, дані технічні умови не дають права на під'єднання до системи водопостачання та водовідведення та є лише основою для відповідного проектування.
03 вересня 2010 року ВАТ «Тернопільміськгаз» виготовленні технічні умови по реконструкції газопостачання квартири АДРЕСА_1.
Відділ державного пожежного нагляду м.Тернополя на заяву ОСОБА_1 від 04 жовтня 2010 року виготовив технічні умови з пожежної безпеки №1854/2010.
Актом від 09 вересня 2010 року засвідчено факт від'єднання квартири АДРЕСА_1 від внутрішньобудинкових мереж центрального опалення та гарячого водопостачання. Даний Акт засвідчений підписами та печатками представників монтажної організації - підприємцем ОСОБА_3, власником житла ОСОБА_1 та представником ВАТ «Тернопільміськгаз».
Однак, в порушення вимог п.п.2.5 та 2.6 вказаного вище Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, при цьому не були присутні представники виконавця послуг з центрального опалення та гарячого водопостачання - КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» та балансоутримувача будинку - ТОВ «КК КомЕнерго-Тернопіль».
Як вбачається із листа КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» від 17 лютого 2011 року №426/3, адресованого ОСОБА_1, останню було повідомлено, що термін виконання робіт із встановлення індивідуальних систем опалення та гарячого водопостачання в квартирах становить з 01 травня 2010 року по 25 вересня 2010 року. Для проведення вказаних робіт Комісією ОСОБА_1 надано перелік організації, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту від'єднання квартири від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, а саме КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго», ВАТ «Тернопільміськгаз», КП «Тернопільводоканал», міське управління УМНС України, балансоутримувач будинку. Після підготовки проектно-кошторисної документації ОСОБА_1 повинна укласти договір з ліцензійною організацією на виконання робіт. По завершенню робіт у повному обсязі ОСОБА_1 має оформити Акт про від'єднання квартири від мереж ЦО і ГВП, який в десятиденний термін необхідно подати на затвердження Комісії. Тільки після затвердження Акт є підставою для перегляду умов договору по наданню послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання.
Долучений апелянткою Акт про від'єднання квартири від внутрішньобудинкових мереж з центрального опалення та гарячого водопостачання від 09 вересня 2010 року не скріплений печаткою представника виконавця послуг, а також не затверджений протоколом комісії з розгляду питань, пов'язаних із встановлення індивідуальних (автономних) систем опалення та гарячого водопостачання і відключенні споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання в житловому фонді.
Таким чином, судом першої інстанції вірно встановлено, що апелянтка не дотрималася встановленого порядку від'єднання квартири від централізованого опалення та гарячого водопостачання, без отримання всіх необхідних технічних умов та їх затвердження, не повідомивши КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго», а тому в позивача не було підстав для припинення нарахувань з надання послуг централізованого опалення.
У відповідності до п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 року №572 (572-92-п) , з подальшими змінами, власник квартири зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору та оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.
В судовому засіданні встановлено, що відповідачка з позивачем договору про надання послуг з опалення та гарячого водопостачання не укладала, в зв'язку із чим між сторонами договірних відносин не існує.
Разом із тим, колегія суддів вважає, що користуючись послугами із опалення та гарячого водопостачання, які надаються позивачем, без укладення відповідного договору, та не здійснюючи їх оплату, відповідачка спричинила КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» матеріальні збитки.
У відповідності до ч.1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
Згідно ч.4 ст. 1193 ЦК України суд може зменшити розмір відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, залежно від її матеріального становища, крім випадків, коли шкоди завдано вчиненням злочину.
Враховуючи конкретні обставини справи, а також те, що відповідачка ОСОБА_1 є інвалідом другої групи, колегія суддів вважає за можливе зменшити розмір збитків який підлягає стягненню із останньої, до 500 грн.
Враховуючи наведене колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково, рішення Тернопільського міськрайонного суду від 07 листопада 2012 року змінити, зменшивши суму, яка підлягає стягненню з ОСОБА_1 в користь комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» до 500 грн.
Керуючись п.3 ч.1 ст. 307, ст.ст. 309, 313, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,-
В И Р І Ш И Л А:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 -задовольнити частково.
рішення Тернопільського міськрайонного суду від 07 листопада 2012 року змінити, зменшивши суму, яка підлягає стягненню з ОСОБА_1 в користь комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго»до 500 грн.
В решті рішення залишити без змін.
рішення вступає в законну силу з моменту проголошення, однак може бути оскаржене безпосередньо до Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів.
Головуючий - підпис
Судді - два підписи
З оригіналом згідно:
Суддя апеляційного суду Тернопільської області О.З. Костів