Оперативний огляд


 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ видав
постанову від 15.10.2003 р. № 1611 «Про внесення зміни до Порядку заняття торговельною діяльністю i правил торговельного обслуговування населення».
Викладено в новій редакції п. 39 Порядку заняття торговельною діяльністю i правил торговельного обслуговування населення. Визначено, що товари у суб’єкта господарської діяльності повинні бути з відповідними документами, наявність яких передбачено законодавством (накладні, товарно-транспортні накладні, копії сертифікатів відповідності державної системи сертифікації або копії свідоцтв про визнання відповідності на захищених голографічними елементами бланках на товари, що підлягають обов’язковій сертифікації). Змінами також встановлено, що копії сертифікатів відповідності або копії свідоцтв про визнання відповідності на не захищених голографічними елементами бланках, отримані суб’єктами господарської діяльності на партію товару до 1 грудня 2003 р., дійсні до реалізації цієї партії.
Постанова набирає чинності з 1 грудня 2003 р.

постанову від 15.10.2003 р. № 1621 «Про внесення зміни до Порядку застосування нульової ставки податку на додану вартість за операціями з продажу на внутрішньому ринку природного газу, ввезеного на митну територію України відповідно до зовнішньоекономічних контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів України».
Змінами перенесено на 10 днів термін подання НАК «Нафтогаз України» (з урахуванням даних ДК «Газ України») Державній податковій адміністрації України щомісячної інформації про обсяги надходження та розподіл природного газу, оподаткування якого відбулося за нульовою ставкою, тобто така інформація подається не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним.

постанову від 29.10.2003 р. № 1692 «Про затвердження зразка повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди нерухомого майна».
Постанову прийнято відповідно до пп. 9.1.4 п. 9.1 ст. 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».
Встановлено, що повідомлення про нотаріальне посвідчення договорів оренди нерухомого майна надсилаються державними та приватними нотаріусами до податкових органів за місцем проживання платників податків (орендодавців) у день посвідчення таких договорів.
Постанова набирає чинності з 1 січня 2004 р.

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ затвердило
наказ від 07.10.2003 р. № 274 «Про надання повноважень щодо застосування фінансових санкцій».
Наказ видано відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2003 р. № 790 «Про затвердження Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».
Застосування фінансових санкцій, передбачених ст. 17 зазначеного Закону, до суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють оптову або роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, виготовленими за коньячною технологією, горілкою та лікеро-горілчаними виробами за цінами, нижчими, ніж встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на зазначену продукцію, а також роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, покладено на Державну інспекцію з контролю за цінами та її територіальні органи.

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ I ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ затвердили
спільним наказом від 07.10.2003 р. № 276/477 Положення про порядок застосування законодавства з питань пільгового оподаткування виконавців робіт, послуг на митній території України, які виконуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі на період підготовки до зняття i зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, або за рахунок коштів, які передбачаються в державному бюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття», зареєстроване в Мін’юсті України 24.10.2003 р. за № 973/8294.
Наказ затверджено відповідно до пп. 7.13.3 п. 7.13 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» та п. 11.23 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість».
Визнано такими, що втратили чинність, спільний наказ Національного агентства України з реконструкції та розвитку i ДПА України від 22.12.97 р. № 44/461 «Про затвердження Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України i Чорнобильською АЕС» та спільний наказ Національного агентства України з питань розвитку та європейської інтеграції i ДПА України від 03.09.98 р. № 24/422 «Про затвердження Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування матеріалів, обладнання, робіт та послуг відповідно до Рамкової угоди між Україною та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку стосовно діяльності Чорнобильського Фонду «Укриття» в Україні».
Документами, що підтверджують право на пільгове оподаткування, є довідки-підтвердження встановленого зразка, які видаються Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України для подання в органи Державної податкової служби України.
Положенням визначено платників, які мають право на одержання довідки, порядок видачі довідок-підтверджень, порядок оподаткування ПДВ за нульовою ставкою та/або звільнення від оподаткування.

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ затвердила
наказом від 13.09.2003 р. № 609 Порядок застосування митних режимів переробки на митній території України та переробки за межами митної території України, зареєстрований у Мін’юсті України 06.10.2003 р. за № 897/8218.
Дія Порядку поширюється на товари, що ввозяться на митну територію України з метою переробки, i товари, що вивозяться для переробки за межами митної території України.
Для отримання дозволу на розміщення товарів у режим переробки підприємство подає митному органу за місцем своєї державної реєстрації письмову заяву. Разом із заявою до митного органу подаються: зовнішньоекономічний договір про переробку товарів, який, зокрема, містить відомості про обов’язковий обсяг виходу продуктів переробки, конкретний обсяг робіт i строк їх виконання; додаток до договору про переробку товарів, у якому наводиться технологічна схема переробки, що відображає всі основні етапи переробки й процес перетворення товарів, розміщених у режим переробки, у продукти переробки, а також кількісні показники товарів, розміщених у режим переробки, та інших товарів, що витрачаються підприємством на здійснення операцій щодо переробки, на кожному етапі переробки з обгрунтуванням виробничих утрат товарів, утрат виконавця переробки на кожному її етапі.

наказом від 07.10.2003 р. № 662 Порядок застосування митного режиму реімпорту до товарів, що переміщуються через митний кордон України, зареєстрований у Мін’юсті України 22.10.2003 р. за № 958/8279.
Дія Порядку поширюється на товари, що походять з України та вивезені за межі митної території України згідно з митним режимом експорту i не пізніше, ніж у встановлений законодавством строк з дати вивезення за межі митної території України, ввозяться на цю територію для вільного обігу.

Державний комітет статистики України затвердив
наказом від 19.06.2003 р. № 186 Порядок проведення перевірок достовірності первинних та статистичних даних, вивчення стану первинного обліку і статистичної звітності органами державної статистики, зареєстрований у Мін’юсті України 26.09.2003 р. за № 862/8183. Відповідно до Порядку органи державної статистики мають право вивчати стан первинного обліку і статистичної звітності, перевіряти достовірність первинних та статистичних даних, поданих респондентами. Перевірки можуть бути тематичні, комплексні, повторні, спільні.
Перевіряючі мають право безпосередньо відвідувати виробничі, службові та інші приміщення, отримувати та ознайомлюватися з усією без винятку інформацією та документацією щодо стану первинного обліку та даних статистичних спостережень; отримувати первинні фінансові й бухгалтерські документи, робити копії або виписки з усіх без винятку документів щодо об'єкта перевірки; вимагати й отримувати від суб'єктів перевірки письмові пояснення та обгрунтування з питань, які стосуються перевірки; вимагати від суб'єктів перевірки у разі виявлення приписок та інших перекручень первинних та статистичних даних, унесення виправлень до форм звітності, інших статистичних формулярів; у разі невиконання вимоги щодо внесення у тижневий термін виправлень до форм звітності, інших статистичних формулярів самостійно вносити зазначені виправлення з наступним повідомленням про це суб'єкта перевірки (текст наказу та коментар до нього читайте у наступному номері).