• Послуги навчально-курсового комбінату


Навчально-курсовий комбінат надає послуги з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітників вугільної промисловості, а також з отримання професії безробітними. Чи оподатковуються зазначені послуги ПДВ?
(м. Первомайськ, Луганська обл.)

 

Від обкладання ПДВ звільняються операції з надання згідно з переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України, послуг з вищої, середньої, професійно-технічної та початкової освіти закладами освіти, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на надання таких послуг та послуг з виховання та освіти дітей будинками культури в сільській місцевості, дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв (пп. 5.1.3 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Перелік послуг, операції з продажу яких звільняються від обкладання ПДВ, визначено i затверджено постановою № 61.
Система освіти включає як державну, так i приватну освіту всіх структур, тобто заклад, що має статистичний код закладу освіти, незалежно від форми власності відноситься до закладу освіти (Закон № 100/96-ВР).
Слід зазначити, що при застосуванні в практичній діяльності норм, визначених пп. 5.1.3 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР, потрібно пам’ятати, що пільговий режим оподаткування застосовується лише в структурах початкової, середньої, професійно-технічної та вищої освіти.
Що стосується послуг з підготовки працівників різних професій, визначених постановою № 61, то такі послуги, якщо вони надаються в закладах, що відносяться до закладів професійно-технічної освіти, звільняються від обкладання ПДВ. Зокрема, до таких закладів відповідно до ст. 41 Закону № 1060-ХІІ відносяться професійно-технічні училища, художні училища, професійні училища соціальної реабілітації, училища-агрофірми, училища-заводи, вищі професійні училища, навчально-виробничі центри, центри підготовки i перепідготовки робочих кадрів, навчально-курсові комбінати, інші типи навчальних закладів, що надають робочу професію i відповідно до їх освітньо-кваліфікаційного рівня присвоюють кваліфікацію «кваліфікований робітник». При цьому від обкладання ПДВ звільняються послуги, що надаються як у межах державного замовлення, так i понад державне замовлення.
Водночас потрібно зазначити, що ст. 11 Закону № 103/98-ВР визначено перелік нормативно-правових актів у сфері професійно-технічної освіти, згідно з яким такі заклади повинні мати положення про професійно-технічний заклад, перелік професій з підготовки кваліфікованих робітників, державні стандарти професійно-технічної освіти, положення про виробничу практику i працевлаштування випускників професійно-технічних закладів, положення про ліцензування та атестацію професійно-технічних навчальних закладів тощо.
Оскільки Законом № 168/97-ВР визначено, що пільги щодо ПДВ поширюються лише на послуги з початкової, середньої, професійно-технічної i вищої освіти, а не на послуги, що надаються в цілому в системі освіти, то послуги з навчання, що надаються закладами, зазначеними у розділі 80 групи 4 класів 41 i 42 класифікатора видів економічної діяльності ДК 009—96, крім початкової, середньої, професійно-технічної та вищої освіти, підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах незалежно від того, що такий заклад має статистичний код освіти i ліцензію на надання послуг з освіти.
Таким чином, якщо інші заклади внесено до Державного реєстру навчальних закладів i їх діяльність відповідає законодавчим вимогам, то їх послуги з підготовки робітників різних професій з наданням кваліфікації «кваліфікований робітник» звільняються від оподаткування.
Водночас ст. 3 Закону № 103/98-ВР визначено, що професійно-технічна освіта забезпечує первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників.
Оскільки постановою № 61 передбачено звільнення від обкладання ПДВ лише послуг з підготовки робітників різних професій, то послуги з перепідготовки та підвищення кваліфікації робітників підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України