• Довідка відповідності статусу імпортера


Юридична особа — платник ПДВ не має заборгованості щодо сплати цього податку. Ввозить товари на митну територію України. Чи має право такий платник отримати довідку щодо відповідності статусу імпортера?
(А. Чупринка, Дніпропетровська обл.)

 

Видача довідки відповідності статусу імпортера можлива у разі відповідності окремих показників господарської діяльності платника податку вимогам, встановленим законодавством (п. 11.5 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).
Водночас Законом № 1523-III із переліку вимог виключено вимогу щодо порушення справи про банкрутство.
У свою чергу постанова № 500 вносить зміни до постанови № 1104, якою, крім Порядку випуску, обігу та погашення векселів, затверджувалася форма довідки про відповідність статусу імпортера. Відповідно до цих змін із форми довідки виключено вимогу щодо наявності в ній інформації про порушення справи про банкрутство.
Водночас ст. 51 Закону № 380-IV заборонено здійснювати розрахунки з бюджетом у негрошовій формі. Така заборона не стосується операцій зі сплати ПДВ при імпортуванні на митну територію України товарів, які ввозяться за прямими договорами для власних виробничих потреб.
Слід звернути увагу, що у платників ПДВ, які мали протягом 12 місяців обсяги оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) понад 5 млн. грн. та не мають заборгованості перед бюджетом з ПДВ, одночасно мають невідшкодовані суми ПДВ та прямі договори на ввезення продукції для власного використання, є законодавче право видати податковий вексель на відповідну суму ПДВ. У інших платників податку, які не мають зазначених обсягів, але здійснюють ввезення за прямими договорами продукції для власного використання, податкові векселі підлягають підтвердженню комерційними банками шляхом авалю.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України