• Послуги з продажу авіаквитків


Який порядок обкладання ПДВ агентських послуг з продажу авіаквитків?
(М. Лепський, Чернівецька обл.)

 

Операції з продажу робіт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної території України, оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ (пп. 6.2.2 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР).
Крім того, встановлено норму, якою регулюється порядок оподаткування транспортних послуг з перевезення пасажирів та вантажів за межами митного кордону України. Положення цієї норми поширюються на міжнародні перевезення, включаючи внутрішні митниці (як єдиний нероздільний процес перевезення від внутрішньої митниці до пункту за межами митної території України; від пункту за межами державного кордону України до пункту проведення митних процедур з випуску пасажирів або вантажів з-під митного контролю на митну територію України) (пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР).
Абзацом другим цього підпункту впроваджено спеціальну норму в частині розміру ставки ПДВ для операцій з надання транспортних послуг, що здійснюються у вигляді брокерських, агентських або комісійних операцій з транспортними квитками, проїзними документами, укладання договорів або рахунків на транспортування пасажирів або вантажів довіреною особою перевізника, а саме: встановлено, що операції з таких послуг оподатковуються за ставкою, передбаченою п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР.
Правилами повітряних перевезень пасажирів i багажу, затвердженими наказом № 568, передбачено, що агент з продажу перевезень — це особа, що призначена перевізником згідно з агентською угодою представляти інтереси перевізника при продажу перевезень на рейси перевізника, i, якщо має відповідні повноваження, — на рейси інших перевізників.
Враховуючи викладене, за операціями з продажу квитків на міжнародні авіарейси відповідно до агентських угод об’єктом оподаткування є винагорода агента, яка оподатковується за ставкою 20% незалежно від того, кому агент надає агентські послуги — авіакомпанії-резиденту чи авіакомпанії-нерезиденту, що здійснюють на території України продаж квитків на міжнародні перевезення.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України