• Послуги надано страховими агентами та страховими брокерами


Який порядок оподаткування ПДВ послуг, що надаються страховими брокерами та страховими агентами? Чи виключаються такі операції з об’єкта оподаткування?
(Д. Сушкевич, Тернопільська обл.)

 

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг), а не операції, що надаються окремими суб’єктами чи категоріями суб’єктів підприємницької діяльності. При цьому окремі товари (роботи, послуги) звільняються від оподаткування, а окремі види операцій з продажу товарів (робіт, послуг) виключено з числа об’єктів оподаткування (Закон № 168/97-ВР).
Не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання послуг із страхування i перестрахування, передбачених Законом № 85/96-ВР (пп. 3.2.3 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
З числа об’єктів оподаткування виключено також операції з надання послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення грошових коштів за договорами позики, депозиту, вкладу, страхування або доручення (пп. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Страхуванням у сфері господарювання згідно з визначенням, наданим Господарським кодексом, є діяльність, спрямована на покриття довготермінових та короткотермінових ризиків суб’єктів господарювання з використанням заощаджень через кредитно-фінансову систему або без такого використання. Це діяльність спеціально уповноважених державних організацій та суб’єктів господарювання (страховиків), пов’язана з наданням страхових послуг юридичним особам або громадянам (страхувальникам) щодо захисту їх майнових інтересів у разі настання визначених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошових фондів, які формуються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів. Страхування може здійснюватися на основі договору між страхувальником або страховиком (добровільне страхування) або на основі закону (обов’язкове страхування).
Перестрахування — страхування одним страховиком (цедентом, перестрахувальником) на визначених договором умовах ризику виконання частини своїх обов’язків перед страхувальником у іншого страховика (перестраховика) резидента або нерезидента, який має статус страховика або перестраховика, згідно з законодавством країни, в якій він зареєстрований (абзац перший ст. 12 Закону № 85/96-ВР).
Страхова діяльність підлягає ліцензуванню (ст. 38 Закону № 85/96-ВР). При цьому ліцензія видається на проведення конкретних видів страхування. Ліцензійні умови провадження страхової діяльності затверджено наказом № 98/343.
Таким чином, враховуючи викладене та те, що згідно з Законом № 168/97-ВР з числа об’єктів оподаткування виключено конкретні операції, а не операції, які здійснюються окремими категоріями суб’єктів підприємницької діяльності, слід зазначити, що у разі надання страховими агентами та страховими брокерами послуг із страхування та перестрахування за умов наявності відповідної ліцензії об’єкта оподаткування у даних суб’єктів підприємницької діяльності не виникатиме. Інші послуги, які надаються такими суб’єктами підприємницької діяльності (наприклад, надання консультаційних, інформаційних, експертних послуг) або іншими суб’єктами страхової діяльності, які не мають відповідної ліцензії, підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003