• Реалізація товарів бюджетною організацією


Чи потрібно сплачувати ПДВ у разі реалізації товарів, які були отримані бюджетною організацією в рахунок фінансування видатків з Державного бюджету України, якщо грошову вартість зазначених товарів під час їх передачі визначено без урахування ПДВ?
(А. Водовід, м. Тернопіль)

 

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, у тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
До категорії платників ПДВ віднесено осіб, які є суб’єктами підприємницької діяльності, у тому числі підприємства з іноземними інвестиціями, інших юридичних осіб, що не є суб’єктами підприємницької діяльності, фізичних осіб, які здійснюють діяльність, віднесену до підприємницької згідно з законодавством. Такі особи зобов’язані зареєструватися як платники ПДВ, якщо обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищує 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 1.2 ст. 1 Закону № 168/97-ВР).
Належність суб’єкта до неприбуткових організацій, державних установ, громадських організацій тощо не звільняє його від обов’язку зареєструватися як платник ПДВ, якщо у такої особи обсяги оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищили 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Таким чином, у разі реалізації бюджетною організацією товарів, які були отримані в рахунок фінансування видатків з Державного бюджету України за умови досягнення такою організацією обсягу оподатковуваних операцій з продажу протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців більше ніж 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61,2 тис. грн.), така організація повинна нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ.
База оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
При цьому відповідно до пп. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР ПДВ становить 20 відсотків бази оподаткування, визначеної ст. 4 цього Закону, та додається до ціни товарів (робіт, послуг).
У разі відсутності у особи, яка не зареєстрована як платник ПДВ, належних обсягів оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) на такі операції ПДВ не нараховується.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003