• Повернення товарів, раніше проданих населенню


Чи можливе проведення коригування податкових зобов’язань продавцем, якщо йому повернуто товари, раніше продані ним населенню, i таке повернення відбулося в рамках гарантійного договору? Після проведення гарантійного ремонту товар знову надходить у продаж.
(Д. Літовченко, м. Хмельницький)

 

У разі коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари продавцю, а також у зв’язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України, податок, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов’язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов’язання на таку саму суму в період, протягом якого було зменшено суму компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов’язань при збільшенні суми компенсації продавцю (п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Порядок, передбачений цим пунктом, не застосовується для перегляду цін за операціями, якщо хоч одна із сторін такої операції не є платником податку, за винятком операції з перегляду цін, пов’язаних з виконанням гарантійних зобов’язань.
Таким чином, якщо повернення товарів продавцю здійснюється покупцями, які не є платниками ПДВ, у межах виконання гарантійних зобов’язань, підприємство-продавець має право на зменшення суми податкових зобов’язань у порядку, передбаченому зазначеним пунктом. У разі подальшого продажу раніше повернутих товарів після усунення виявлених недоліків ПДВ нараховується в загальновстановленому порядку.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003