• Податковий вексель при ввезенні транспортного засобу


Чи можлива сплата ПДВ шляхом подання митному органу податкового векселя при митному оформленні транспортних засобів (вантажних автомобілів, автобусів тощо)? Митні органи відмовляють підприємству у видачі податкового векселя при ввезенні транспортних засобів, мотивуючи це тим, що в процесі надання послуг з перевезення пасажирів чи вантажів не відбувається випуск продукції.
(Д. Санній, м. Київ)

 

Податковий вексель на сплату ПДВ при ввезенні (пересиланні) товарів i предметів на митну територію України видається платниками ПДВ на підставі i за умов, визначених п. 11.5 ст. 11 Закону № 168/97-ВР.
Водночас Порядок видачі та погашення податкових векселів, які видаються при ввезенні (пересиланні) товарів i предметів на митну територію України, встановлено Порядком № 1104.
Згідно з вимогами п. 11.5 ст. 11 Закону № 168/97-ВР та п. 4 Порядку № 1104 податковий вексель може бути видано лише особою, яка відповідає всім нижченаведеним вимогам:
є платником ПДВ відповідно до вимог ст. 2 Закону № 168/97-ВР;
зареєстрована як платник ПДВ згідно зі ст. 9 Закону № 168/97-ВР та внесена до реєстру платників ПДВ;
має індивідуальний податковий номер, присвоєний як платнику ПДВ;
має право на відшкодування ПДВ з бюджету за результатами попереднього звітного періоду, якщо таку заборгованість з відшкодування ПДВ на день видачі податкового векселя не погашено;
здійснює ввезення товарів за прямими договорами для власних виробничих потреб.
Слід зауважити, що автомобільний транспорт загального користування як підгалузь транспортної галузі призначено задовольняти потреби населення та суспільного виробництва в автомобільних перевезеннях. Тобто продукцією транспортної галузі є надання транспортних послуг, i здійснення їх забезпечується транспортними засобами. Автомобільні транспортні засоби перевізників, що використовуються ними для надання послуг з перевезень пасажирів i вантажів, відносяться до автомобільного транспорту загального користування. Автомобільні транспортні засоби суб’єктів підприємницької діяльності, установ та організацій, що використовуються ними лише для власних потреб (у тому числі i для забезпечення технологічного циклу виробництва будь-якої продукції), відносяться до відомчого автомобільного транспорту (Закон № 2344-III).
Зважаючи на визначення терміна «виробництво», наведеного у ст. 1 Закону № 1775-III, виробництво транспортних послуг повинно визначатися як діяльність, пов’язана з їх наданням, яка включає всі стадії технологічного процесу надання таких послуг, у тому числі i використання транспортних засобів.
А тому, якщо технологічний процес виробництва продукції, яка виготовляється тим чи іншим суб’єктом підприємницької діяльності (незалежно від того, що є такою продукцією — товари, роботи чи послуги), передбачає використання будь-якого виду транспортного засобу, то транспортний засіб вважається таким, що використовується для власних виробничих потреб. Отже, при визначенні правомірності задекларованого цільового ввезення транспортного засобу (для власних виробничих потреб чи з іншою метою) необхідно брати до уваги вид діяльності підприємства та технологію виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг), що реалізуються таким підприємством.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003