• Спільна інвестиційна діяльність


Чи можна сплатити ПДВ шляхом подання митному органу податкового векселя при митному оформленні товарів, що ввозяться на митну територію України згідно з договором про спільну інвестиційну діяльність, якщо українське підприємство — учасник договору про спільну діяльність не набуває права власності на обладнання, що ввозиться для здійснення спільної інвестиційної діяльності?
(О. Бухмачак, м. Дніпропетровськ)

 

Податковий вексель на сплату ПДВ при ввезенні (пересиланні) товарів i предметів на митну територію України видається платниками ПДВ на підставі i за умов, визначених п. 11.5 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, а також відповідно до Порядку № 1104.
Водночас слід звернути увагу на те, що згідно з пп. 3.1.2 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР об’єктом оподаткування ПДВ є операції з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України. Тобто Закон № 168/97-ВР не встановлює виникнення об’єкта оподаткування залежно від того, ким є особа, яка ввозить (пересилає) товар на митну територію України, та від того, чи має така особа право власності на товар, що нею ввозиться (пересилається).
Норми п. 11.5 ст. 11 Закону № 168/97-ВР та п. 4 Порядку № 1104 не містять вимог щодо належності товару, що ввозиться (пересилається) на митну територію України, платнику податку, який ввозить такий товар.
Таким чином, у разі дотримання вищезазначених умов платник ПДВ при ввезенні обладнання для здійснення спільної інвестиційної діяльності має право на видачу податкового векселя на сплату ПДВ.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003