• Переробка м’яса на орендованих виробничих потужностях


Юридична особа — сільськогосподарський товаровиробник приватної форми власності здійснює переробку м’яса на орендованих виробничих потужностях. Чи має право такий товаровиробник залишати у своєму розпорядженні i спрямовувати на підтримку власного виробництва тваринницької продукції суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, за реалізовані ним м’ясопродукти?
(Херсонська обл.)

 

Пунктом 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР встановлено, що до 1 січня 2004 р. сума ПДВ, яка повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко i м’ясо в живій вазі.
Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м’ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств i спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва в порядку, вставленому Кабінетом Міністрів України.
Законодавчу вимогу щодо наявності власних переробних потужностей відображено також i в постанові № 805.
Виходячи із вищенаведеного, норми абзацу другого п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР поширюються виключно на продукцію, виготовлену на власних переробних потужностях, а не в цехах чи на обладнанні, отриманих у тимчасове користування.

Консультують фахівці Департаменту юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003