• Створення відокремлених підрозділів підприємства


Підприємство має намір відкрити підрозділи для здійснення представницьких функцій поза межами місцезнаходження керівних органів підприємства та його філій. Зазначені підрозділи будуть укладати договори на підставі довіреностей та виконувати інші функції, спрямовані на сприяння діяльності підприємства. Такі підрозділи не здійснюватимуть комерційну діяльність i не матимуть окремого балансу та банківських рахунків. Чи потребує відкриття таких підрозділів державної реєстрації? Чи впливатиме наявність зазначених підрозділів на порядок сплати підприємством податків, зборів (обов’язкових платежів) до відповідних бюджетів?
(Київська обл.)

 

Статтею 7 Закону № 887-ХІІ та ст. 31 Цивільного кодексу визначено, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи з правом відкриття банківських рахунків i затверджувати положення про них. Керівник відокремленого підрозділу діє на підставі довіреності, одержаної від відповідної юридичної особи.
Згідно з Державним класифікатором України «Класифікація організаційно-правових форм господарювання» (ДК 002-94), затвердженим i введеним у дію наказом № 288, представництво — це структурно відокремлена частина юридичної особи. Представництво діє за межами місцезнаходження юридичної особи від її імені. Діяльність представництва обмежується виключно представницькими функціями (укладання угод, здавання-приймання продукції тощо).
У даному випадку підрозділ підприємства підпадає під визначення представництва (відокремленого підрозділу), тому підприємству необхідно здійснити всі заходи щодо створення такого підрозділу. Зокрема, відповідно до ст. 8 Закону № 698-ХІІ створення підприємством відокремлених підрозділів не потребує їх державної реєстрації. Суб’єкт підприємницької діяльності повідомляє орган державної реєстрації про відкриття представництва шляхом внесення додаткової інформації до своєї реєстраційної картки. Порядок надання таких відомостей визначено п. 18 Положення № 740. На підставі відомостей про створення відокремленого підрозділу представництво включають до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (за текстом — ЄДРПОУ) з присвоєнням йому ідентифікаційного коду.
Відповідно до ст. 1 Закону № 2181-III представництво як відокремлений підрозділ підпадає під визначення платника податків, а згідно з пп. 2.1.3 п. 2.1 ст. 2 Закону № 334/94-ВР як підрозділ, розташований на території іншої, ніж підприємство, територіальної громади, є платником податку на прибуток.
Тому представництво як платник податків у 20-денний термін після включення до ЄДРПОУ повинно звернутися до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням для взяття на облік згідно з Інструкцією № 80.
Представництво або підприємство за місцезнаходженням повинні сплачувати податки та подавати податкові декларації (відомості, розрахунки) згідно з чинним законодавством з податку на прибуток, прибуткового податку із заробітної плати та за наявності об’єктів оподаткування — з інших податків i зборів.

Консультують фахівці Департаменту автоматизації процесів оподаткування ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003