• Співробітництво з ЮНІСЕФ


Державний інститут проблем сім’ї та молоді, який діє на підставі Положення, затвердженого наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, є бюджетною установою, яка фінансується за рахунок Державного бюджету України. Інститут має рахунки в казначействі (бюджетний та спеціальний). На спеціальний рахунок надходять кошти згідно з угодами про співробітництво між інститутом та Дитячим Фондом Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ). Роботи виконуються відповідно до бюджету проекту. Чи існують пільги щодо податку на прибуток та щодо податку на додану вартість для підприємств, установ, що співпрацюють з ЮНІСЕФ?

 

Відповідно до п. 1 ст. VII Основної Угоди про співробітництво між Дитячим Фондом Організації Об’єднаних Націй та Урядом України, ратифікованої Законом України від 21.09.99 р. № 1071-XIV (за текстом — Основна Угода), участь ЮНІСЕФ у програмах співробітництва може здійснюватися у формі надання фінансової та інших видів допомоги. Матеріали, обладнання та інші види допомоги, призначені для здійснення програм співробітництва відповідно до цієї Угоди, передаються уряду після надходження в Україну, якщо основним планом діяльності не передбачено інше.
Матеріали, обладнання та інші види постачання, призначені для здійснення програм співробітництва відповідно до основного плану діяльності, не обкладаються жодними прямими податками, податком на додану вартість, виплатами, зборами або митом. Стосовно матеріалів та обладнання, які закуповуються на місці для здійснення програм співробітництва, уряд відповідно до розділу 8 Конвенції про привілеї та імунітети Об’єднаних Націй, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 13 лютого 1946 р. (за текстом — Конвенція), вживає відповідних адміністративних заходів щодо звільнення від сплати або компенсації будь-яких акцизних зборів чи податків, які закладено до ціни й підлягають виплаті (п. 6 ст. VII Основної Угоди).
Хоча Об’єднані Нації, як правило, не вимагають звільнення від акцизних зборів i податків, що включаються до покупної ціни у разі продажу рухомого й нерухомого майна, проте у випадках, коли вони купують для офіційних цілей майно, обкладене або що підлягає обкладанню митом чи податком, члени ООН щоразу, коли це можливо, вживають відповідних адміністративних заходів щодо звільнення від сплати мита чи податку або щодо повернення вже сплаченої суми (розділ 8 ст. II Конвенції).
В Україні не включаються до складу валового доходу кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, яка надається іншими державами відповідно до міжнародних угод, що набрали чинності у встановленому законодавством порядку (пп. 4.2.13 п. 4.2 ст. 4 Закону № 334/94-ВР).
Щодо пільг з податку на додану вартість, оскільки до Закону № 168/97-ВР змін у зв’язку зі співробітництвом підприємств i установ України з ЮНІСЕФ внесено не було, то їх для таких підприємств i установ зазначеним Законом не передбачено.

Консультують фахівці Управління міжнародних зв’язків ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003