• Розрахунки за товари здійснено векселями


Який порядок обкладання ПДВ операцій з продажу товарів, розрахунки за які забезпечуються векселями, що імітовані суб’єктом підприємницької діяльності (з урахуванням роз’яснень, викладених у листі ДПА України від 15.07.99 р. № 10417/7/16-1201)?
(м. Сіверськодонецьк, Луганська обл.)

 

Порядок оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) під забезпечення боргових зобов’язань покупця простим або переказним векселем встановлено п. 4.8 ст. 4 Закону № 168/97-ВР, згідно з яким у разі продажу товарів (робіт, послуг), які є об’єктом оподаткування, під забезпечення боргових зобов’язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого або переказного векселя або інших боргових інструментів, випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг) без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями — договірна вартість таких товарів (робіт, послуг), збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя.
У разі коли платник податку здійснює за згодою векселедержателя зустрічну поставку товарів (робіт, послуг) замість грошового погашення суми боргу, зазначеного у векселі, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг) без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями — договірна вартість таких товарів (робіт, послуг), збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя.
Водночас слід зазначити, що відповідно до Закону № 2374-III умови проведення розрахунків із застосуванням векселів обов’язково відображаються у відповідному договорі. У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за цим договором та виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем.
Оскільки згідно зі ст. 4 Закону № 2374-III видавати переказні та прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари (роботи, послуги), то першою подією повинна бути подія фактичної поставки таких товарів (робіт, послуг), за якою згідно з п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР виникають податкові зобов’язання з ПДВ, обчислені виходячи з їх договірної вартості.
Враховуючи те, що векселі отримані, але не оплачені платником податку, або видані, але не оплачені платником податку, не змінюють сум податкових зобов’язань або податкового кредиту такого платника податку незалежно від видів операцій (п. 4.8 ст. 4 Закону № 168/97-ВР), а також те, що видача (передача) векселя припиняє грошові зобов’язання щодо платежу за товарами (роботами, послугами) i виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем, то на операцію з передачі (індосаменту) векселя податкові зобов’язання на номінал такого векселя не нараховуються. Про зазначене було викладено в листі № 10417/7/16-1201.
Якщо за векселем передбачено сплату боржником процентів, то лише сума, збільшена на суму процентів, яка нарахована (має бути нарахована) на суму номіналу векселя, збільшує у продавця товарів (робіт, послуг) базу оподаткування ПДВ, а його добровільна згода прийняти меншу суму платежу за векселем (дисконт) не зменшує податкових зобов’язань з цього податку, нарахованих на договірну вартість від операцій з продажу товарів (робіт, послуг).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003