• Безоплатна передача гуртожитку


Виконавчим комітетом міськради прийнято рішення про безоплатну передачу на баланс державного комунального підприємства гуртожитку, який є на балансі акціонерного товариства, але його вартість у процесі приватизації державного підприємства не ввійшла до статутного фонду товариства i згідно з довідкою Фонду держмайна України залишилась у державній власності. Чи виникають податкові зобов’язання з ПДВ у разі такої передачі? Якщо так, то базою оподаткування є первісна чи залишкова вартість гуртожитку?

 

Не є об’єктом оподаткування операції з безоплатної передачі у державну чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або в їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які є на балансі одного платника податку i передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції здійснюються за рішеннями Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятими у межах їх повноважень (пп. 3.2.9 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Це положення поширюється на операції з безоплатної передачі об’єктів з балансу платника податку, який перебуває в державній або комунальній власності, на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває відповідно в державній або комунальній власності, що здійснюються за рішенням органу державної влади або органу місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать такий платник податку та така юридична особа.
Тому операція з безоплатної передачі гуртожитку з балансу акціонерного товариства — платника податку з колективною формою власності на баланс державного комунального підприємства, яке перебуває в комунальній власності, за рішенням виконавчого комітету міськради не є об’єктом оподаткування ПДВ, але за умови, що таке комунальне підприємство зареєстроване платником цього податку. Якщо комунальне підприємство не зареєстроване платником ПДВ, то зазначена операція підлягає обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%. При цьому база оподаткування при здійсненні такої операції визначається відповідно до норм п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР, а саме виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України