БАЛАНСОВІ БОРГИ


Педагогічна установа має у володінні гуртожиток готельного типу, який поділений на блоки для проживання сімей. В одному з блоків мешкала сім'я з трьох осіб, з яких лише двоє були прописані, але усі троє фігурували у бухгалтерських розрахунках про оплату комунальних послуг.

У зв'язку із сімейними обставинами сім'я виписалася з гуртожитку, але після того проживала у ньому ще рік і оплачувала комунальні послуги за трьох осіб.

Ще перед їх випискою у гуртожитку проводилася перевірка лічильника теплокомунгоспом. Під час цієї перевірки було встановлено неточності при розподілі тепла, і теплокомун-госп здійснив перерахунок оплати для кожної сім'ї відповідно до кількості осіб, з яких вона складалася. Родині, про яку йдеться, потрібно було доплатити 350 гривень. Але вони відмовились це робити, хоча потім і продовжували проживати у гуртожитку. На цей період договір не укладався.

Чи є якісь шанси стягнути з цієї сім'ї несплачені кошти, адже вони "висять" на балансі установи?


Робітники, службовці, студенти, учні, а також інші громадяни, які проживають у гуртожитку, згідно з абз. 9 п.18, п.38 Примірного Положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986 р. № 208, зобов'язані своєчасно вносити плату за користування жилою площею і за комунальні послуги за ставками квартирної плати (тарифах), установленими для будинків державного та громадського житлового фонду.

У даному випадку теплокомунгосп, провівши на підставі матеріалів перевірок перерахунок оплати за комунальні послуги на суму 350 гри., діяв згідно з вимогами п. 35 Правил надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водо-відведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.1997р. № 1497. Відповідно до них виконавець (житлово-експлуатаційні та водо-, теплопостачальні, каналізаційні або інші підприємства і організації, які безпосередньо надають споживачеві комунальні послуги) вправі здійснювати контроль шляхом проведення оглядів технічного стану санітарно-технічного обладнання у споживача та перевірки показань засобів обліку і вносити відповідні корективи.

Таким чином, нарахування платежів за комунальні послуги, в цьому випадку, на нашу думку, проведено правомірно.

Щодо сплати за комунальні послуги за той рік, коли сім'я продовжувала проживати, але договір з ними не укладався, то відповідно до вищезазначених Правил заборгованість за отримані послуги повинна бути відшкодована споживачем.

У випадку, якщо сім'я відмовиться добровільно сплатити нараховану заборгованість за комунальні послуги, педагогічна установа вправі стягнути їх у примусовому порядку, шляхом звернення з позовом до місцевого суду.

Юридична клініка "Аd Аstra"

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 48-49 (440-441) від 6 листопада - 12 грудня 2003 року;