ВИПРАВЛЕННЯ ДОКУМЕНТА ПРО ПРИВАТИЗАЦІЮ


Працівники відділу приватизації комунального підприємства без письмового звернення спадкоємця за заповітом та до закінчення шестимісячного терміну (часу до відкриття спадщини) з дня смерті уповноваженого власника приватизованої квартири внесли зміни до правовстановлюючого документа на квартиру (свідоцтво про право власності на житло), де проживає декілька членів сім'ї. Відповідно до внесених змін було дописано "в рівних долях" та "дописаному вірити" без необхідних реквізитів (дати внесення змін, посади і прізвища особи, яка внесла зміни).

Чи означає це, що квартира тепер перебуває у спільній власності усіх членів сім'ї, які проживають у ній, що кожний з них має право вимагати виділення своєї частки?

Чи мали право працівники відділу приватизації вносити відповідні зміни? Якщо ні, то яким чином та на підставі яких документа ці дії оскаржувати?

Як бути із волевиявленням померлого, який заповітом передав квартиру у власність одного з членів сім'ї?


Відповідно до ст. 8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 року передача займаних квартир (будинків) здійснюється у спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сімї, які постійно мешкають в даній квартирі (будинку), у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право,на житло, з обов'язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку).

Якщо померлий був лише уповноваженим власником, а інші члени його сім'ї також були вказані у свідоцтві про право власності, то вони є співвласниками в рівних долях разом з померлим і його спадкоємці можуть успадкувати після його смерті тільки його частку.

Передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Право власності на приватизоване житло виникає з моменту відповідного оформлення приватизації. Судячи з викладених у запитанні обставин, рішення про приватизацію було прийнято і у свідоцтві на підставі рішення був вказаний померлий. Вносити зміни до свідоцтва можна лише в тому випадку, якщо були внесеш відповідні зміни до рішення про приватизацію, за умови, якщо уповноважений власник помер до прийняття відповідного рішення, а прийняття цього рішення не було прострочено органом приватизації (закон встановлює, що рішення про приватизацію приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина). Якщо цих умов не було дотримано, то працівники органу приватизації не мали права вносити відповідні зміни. Тому в цьому випадку зацікавлена особа має оскаржити ці зміни, зокрема звернутися до суду про визнання їх недійсними, а дії працівників органу приватизації неправомірними. Це питання врегульоване Законом України "Про приватизацію державного житлового фонду". Порядок оскарження неправомірних дій та зміст скарги визначається нормами Цивільного процесуального кодексу України.

Учасник має право вимагати виділення в натурі належної йому частки з спільної власності за наявності такої можливості. Однак не завжди є технічна можливість провести виділення або частка у майні є занадто малою. У разі неможливості виділення учаснику спільної власності на квартиру за наявності згоди учасника спільної власності, частка якого виділяється, йому може бути сплачено компенсацію в розмірі дійсної вартості цієї частки. У судовому порядку з урахуванням обставин справи учаснику спільної власності, що виділяється, за відсутності його згоди, може бути присуджено грошову компенсацію за його частку в цій власності.

Уповноважений власник не має права розпоряджатися всією квартирою, якщо у свідоцтві на власність були вказані інші особи—члени його сім'ї. Він (уповноважений власник) може розпоряджатися тільки своєю часткою, а відповідно заповіт може стосуватись тільки його частки.

Відповідь підготовлена консультантами Ліги студентів-правників Львівської комерційної академії

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 48-49 (440-441) від 6 листопада - 12 грудня 2003 року;