Податок на додану вартість


 

Закон передбачає окремі норми, що стосуються адміністрування та відшкодування ПДВ із бюджету.
Так, ст. 8 цього Закону зобов’язано органи державної податкової служби України зараховувати належні до відшкодування суми ПДВ платникам, яким відповідно до закону реструктуризовано заборгованість з цього податку та інших реструктуризованих сум податків, що належать державному бюджету, та/або надано відстрочку/розстрочку зі сплати цих податків у рахунок зменшення реструктуризованих та/або відстрочених (розстрочених) сум зазначених податків незалежно від визначеного законом терміну їх реструктуризації та/або відстрочки (розстрочки), а також здійснювати відшкодування сум ПДВ у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платників податку, які мають прострочену заборгованість перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, позичками та фінансовою допомогою на зворотній основі, наданими з державного бюджету, у 2004 р. у першу чергу в рахунок погашення заборгованості такого платника податку перед державою за зазначеними кредитами, позичками та фінансовою допомогою на зворотній основі.
Крім того, аналогічний порядок діє i в 2003 р. згідно зі ст. 6 Закону України від 26.12.2002 р. № 380-IV «Про Державний бюджет України на 2003 рік».
Статтею 9 Закону передбачено положення, які здебільшого стосуються справляння ПДВ за операціями, пов’язаними із здійсненням платниками ПДВ зовнішньоекономічної діяльності, а саме встановлено, що у 2004 р.:
у разі вивезення (експорту) товарів (робіт, послуг) за межі митної території України шляхом бартерних (товарообмінних) операцій сума ПДВ, сплачена (нарахована) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), не відноситься на збільшення податкового кредиту, а включається до складу валових витрат виробництва (обігу) платника податку;
зберігається існуючий порядок сплати ПДВ (продовжується дія п. 11.15 ст. 11 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) до 1 січня 2005 р.) за операціями з надання послуг, пов’язаних з перевезенням (переміщенням) пасажирів та вантажів транзитом через територію i порти України;
операції з ввезення природного газу на митну територію України відповідно до зовнішньоекономічних контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів України, звільняються від обкладання ПДВ;
операції з продажу ввезеного природного газу на митну територію України відповідно до зовнішньоекономічних контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів України, крім операцій з продажу такого газу для населення, бюджетних установ та інших споживачів, що не є платниками цього податку, оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ;
експортному відшкодуванню підлягає відсоток податкового кредиту податкового періоду, розрахованого згідно з діючим порядком, що має дорівнювати частці обсягів фактично отриманої валютної виручки за продаж товарів (робіт, послуг) на експорт у загальному обсязі експортних оподатковуваних операцій.
З метою розв’язання проблеми простроченої заборгованості з відшкодування ПДВ ст. 12 Закону передбачено здійснити погашення простроченої бюджетної заборгованості з ПДВ, яка виникла станом на 01.11.2003 р. i не відшкодована на 01.01.2004 р., шляхом її оформлення облігаціями внутрішньої державної позики з терміном обігу п’ять років.
Порядок випуску, обігу, погашення зазначених облігацій внутрішніх державних позик, а також нарахування процентів на них затверджується Кабінетом Міністрів України.
Зазначені облігації внутрішньої державної позики підлягають щорічному погашенню рівними частинами (у розмірі 20% номінальної вартості таких облігацій) водночас із виплатою доходів (відсотків) із розрахунку 120% річних облікової ставки Нацбанку України.
Як i в 2003 р., обмежено коло платників податку, які можуть видавати податковий вексель на суму податкового зобов’язання з ПДВ по товарах, що ввозяться із-за меж митних кордонів України. Відповідно до ст. 71 Закону таке право мають лише платники податку при імпортуванні на митну територію України товарів, що ввозяться за прямими договорами для власних виробничих потреб (не передбачені для подальшого продажу).
Законом (п. 49 ст. 80) зупинено дію низки пільг з ПДВ, а саме: пп. 3.2.11 п. 3.2 ст. 3, підпунктів 5.1.2 (крім операцій з продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва), 5.1.7 (крім продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, допущених до застосування в Україні за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України), 5.1.8 (крім послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України), 5.1.9 (крім продажу путівок на санаторно-курортне лікування дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України), 5.1.11, 5.1.12, 5.1.17, 5.1.19 (крім безоплатної приватизації житлового фонду), 5.1.20 пунктів 5.1, 5.4 ст. 5, п. 11.18 (крім підприємств по виробництву автомобілів, автобусів i комплектуючих виробів до них з інвестицією, що мають інвестиційні програми, затверджені Кабінетом Міністрів України до моменту набрання чинності цим Законом), 11.19 (крім підприємств по виробництву автомобілів, автобусів i комплектуючих виробів до них з інвестицією, що мають інвестиційні програми, затверджені Кабінетом Міністрів України до моменту набрання чинності цим Законом), 11.26 (крім підприємств, що уклали контракти до моменту набрання чинності цим Законом, якщо перерахована сума авансових платежів перевищує 20% вартості контракту), 11.30 (крім підприємств, що уклали контракти до моменту набрання чинності цим Законом, якщо перерахована сума авансових платежів перевищує 20% вартості контракту), 11.31 (крім підприємств, що уклали контракти до моменту набрання чинності цим Законом, якщо перерахована сума авансових платежів перевищує 20% вартості контракту), 11.32 (крім підприємств, що уклали контракти до моменту набрання чинності цим Законом, якщо перерахована сума авансових платежів перевищує 20% вартості контракту), 11.34 (крім підприємств, що уклали контракти до моменту набрання чинності цим Законом, якщо перерахована сума авансових платежів перевищує 20% вартості контракту), 11.35 ст. 11 Закону № 168/97-ВР.
Відповідно до п. 52 ст. 80 зупинено дію п. 8.7 ст. 8 Закону № 168/97-ВР в частині здійснення експортного відшкодування ПДВ у рахунок платежів з акцизного збору.
Статтею 83 встановлено, що у 2004 р. звільняються від оподаткування ПДВ операції з вивезення (пересилання) за межі митної території України товарів 1 — 24 груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності. Отже, відповідно до норм Закону № 168/97-ВР за такими операціями (звільненими від оподаткування) суми податку, сплачені у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів i нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів i нематеріальних активів i до податкового кредиту не включаються.
Водночас ст. 108 скасовано податковий борг з ПДВ Державного комітету України з державного матеріального резерву в частині штрафів та пені, нарахованих на суму узгодженого податкового зобов’язання з цього податку, не сплаченого станом на 1 січня 2004 р., а також проценти, нараховані згідно із Законом України від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

Ганна БІЛОЦЕРКІВСЬКА,
заступник начальника управління — начальник відділу методології ПДВ Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2003