• Відображення суми ПДВ при проведенні заліку взаємних вимог у зовнішньоекономічній діяльності


Податок на додану вартість

Який порядок відображення сум ПДВ при проведенні заліку взаємних вимог у зовнішньоекономічній діяльності?

 

Бартерна операція в галузі зовнішньоекономічної діяльності відповідно до Закону № 351-XIV — це один з видів експортно-імпортних операцій, оформлених бартерним договором або договором із змішаною формою оплати, яким часткову сплату експортних (імпортних) поставок передбачено в натуральній формі, між суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами (роботами, послугами) у будь-якому поєднанні, не опосередкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.
Відповідно до Закону № 168/97-ВР об’єктом оподаткування ПДВ є операції з увезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами, а також операції з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України та надання послуг (виконання робіт) для їх споживання за межами митної території України.
Незалежно від форми розрахунків за операціями в зовнішньоекономічній діяльності (надходження валюти чи зустрічна поставка продукції) оподаткування таких операцій здійснюється за правилами, які діють окремо для імпортних та експортних операцій.
При вивезенні (експорті) товарів (робіт, послуг) за межі митної території України шляхом бартерних (товарообмінних) операцій сума ПДВ, сплачена (нарахована) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), згідно зі ст. 7 Закону № 380-IV не відноситься на збільшення податкового кредиту (як при розрахунках іноземною чи національною валютами), а включається до складу валових витрат виробництва (обігу) платника податку.
Оскільки податковий кредит відповідного звітного періоду формується із сум ПДВ, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР), то звітний період придбання товарів (робіт, послуг) та звітний період, в якому товари (роботи, послуги) були фактично вивезені (експортовані), може не співпадати. Тому, враховуючи зазначене, у випадках коли до основного зовнішньоекономічного договору купівлі-продажу були внесені доповнення, відповідно до яких змінено форму розрахунків із грошової на товарообмінну (бартерну), у платника податку виникає необхідність зменшення податкового кредиту раніше фактично задекларованого в минулих звітних періодах шляхом зменшення податкового кредиту в тому звітному періоді, в якому відбулася першою будь-яка з подій, а саме: внесення змін до основного зовнішньоекономічного договору після вивезення товару чи фактичне вивезення (експорт) товарів.
Оскільки таку операцію не можна розцінювати як самостійно виправлену платником арифметичну чи методологічну помилку, то вона має відображатися з від’ємним значенням у рядку 16.2 «інші випадки (п. 4.5 та інші)» декларації з ПДВ, форму якої затверджено наказом № 166. При цьому до декларації з ПДВ в обов’язковому порядку додаються пояснення причин заповнення зазначеного рядка.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003