• Повернення товарів або коштів неплатником ПДВ


Податок на додану вартість

Чи має право продавець — платник ПДВ відкоригувати податкові зобов’язання в сторону зменшення у разі повернення йому раніше відвантажених за договором купівлі-продажу та не оплачених товарів від покупця — неплатника ПДВ (що не пов’язано з виконанням гарантійних зобов’язань) або при поверненні продавцем раніше отриманої попередньої оплати за товари від покупця — неплатника ПДВ?

 

У разі коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари продавцю, а також у зв’язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України, податок, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування (п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР). При цьому продавець зменшує суму податкового зобов’язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов’язання на таку суму в період, протягом якого було зменшено суму компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов’язань при збільшенні суми компенсації продавцю.
Порядок, передбачений цим пунктом, не застосовується для перегляду цін за операціями, якщо хоча б одна із сторін такої операції не є платником податку, за винятком операції з перегляду цін, пов’язаних з виконанням гарантійних зобов’язань.
Таким чином, оскільки одна із сторін здійснюваної операції з продажу товарів не є платником цього податку, ПДВ, нарахований у зв’язку з таким продажем, не перераховується відповідно до змін бази оподаткування.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003