• Послуги комісіонера при продажу товарів на експорт


Податок на додану вартість

Між двома підприємствами укладено договір про поставку товарів на експорт. Згідно з умовами договору комісіонер сплачує комітенту вартість виробів, зазначену в договорі комісії (фіксовану ціну), а реалізує товар за ціною, вище вказаної комітентом. Таким чином, комісіонер самостійно визначає розмір комісійної винагороди. Чи поширюється нульова ставка ПДВ на суму комісійної винагороди, яку отримує комісіонер?

 

Нульова ставка ПДВ застосовується до операцій з продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником за межі митної території України, та робіт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної території України (підпункти 6.2.1 та 6.2.2 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР).
Згідно з Цивільним кодексом договір комісії передбачає, що комісіонер зобов’язується за дорученням комітента за винагороду здійснити одну або кілька угод від свого імені за рахунок комітента.
Послуга з виконання комісійного доручення надається комісіонером комітенту на території України i на відміну від товару, який експортується, не використовується i не споживається за межами митного кордону України, а надається комітенту на митній території України.
Отже, комісійна винагорода, незалежно від того, яким чином визначається її розмір: або у вигляді різниці між ціною товару, визначеною комітентом, та більш вигідною ціною, за якою комісіонер зможе реалізувати товар, або у вигляді встановленого відсотка до отриманої виручки, або у будь-якому іншому вигляді, підлягає оподаткуванню за ставкою 20%.
Зазначене передбачено п. 8.3 ст. 8 Закону № 168/97-ВР, в якому вказано, що комісійна винагорода, отримана платником податку, який здійснює вивезення (експортування) товарів на умовах комісії, консигнації, доручення або інших видів договорів, які не передбачають переходу права власності на такі товари, від платника податку, за дорученням якого таке вивезення (експорт) здійснюється, включається до бази обкладання ПДВ за ставкою, визначеною п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003