• Приватний підприємець здійснює збирання вторинної сировини


Податок на додану вартість

Чи розповсюджуються норми п. 11.35 ст. 11 Закону № 168/97-ВР на приватних підприємців, які є платниками ПДВ та отримали у встановленому порядку ліцензії на провадження господарської діяльності зі збирання та заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини?

 

Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету заготівельними підприємствами за операції з продажу ними окремих видів відходів як вторинної сировини за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, залишається у розпорядженні цих підприємств i використовується ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення (п. 11.35 ст.11 Закону № 168/97-ВР).
На виконання п. 11.35 ст. 11 Закону № 168/97-ВР та пп. 7.13.5 п. 7.13 ст. 7 Закону № 334/94-ВР прийнято постанову № 82, якою затверджено перелік окремих видів відходів як вторинної сировини, доходи заготівельних підприємств від продажу яких звільняються від оподаткування, а суми нарахованого ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету за операції з їх продажу, залишаються у розпорядженні заготівельних підприємств i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
Мінекоресурсів України, Мінфіном України та ДПА України розроблено Порядок визначення та обліку сум ПДВ, які нараховуються заготівельними підприємствами за операції з продажу ними окремих видів відходів як вторинної сировини i залишаються у розпорядженні цих підприємств, а також їх використання заготівельними підприємствами відповідно до законодавства i здійснення контролю за їх цільовим використанням (наказ № 74-м/346/213).
Зокрема, п. 2 цього Порядку визначено, що дія його поширюється на заготівельні підприємства незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, які здійснюють установчу діяльність із збирання та заготівлі відходів, отримали ліцензії на провадження господарської діяльності зі збирання та заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини згідно з наказом № 82 та зареєстровані як платники ПДВ.
Підприємство — це самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку i комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу) (Закон № 887-ХІІ).
Тобто норма, передбачена п. 11.35 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, поширюється виключно на юридичних осіб.
Враховуючи зазначене, приватний підприємець, який не є юридичною особою, оскільки здійснює свою підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, не має права користуватись спеціальним пільговим режимом оподаткування, передбаченим п. 11.35 ст. 11 Закону № 168/97-ВР та нормами наказу № 74-м/346/213.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003