• Незавершене будівництво як внесок до статутного фонду


Податок на додану вартість

Підприємство отримало як внесок до статутного фонду (в обмін на корпоративні права) об’єкт незавершеного будівництва (недобудоване виробниче приміщення). Чи можна віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, нараховані на вартість такого об’єкта?

 

Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
При цьому до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду.
Таким чином, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з отриманням об’єкта незавершеного будівництва (недобудованих виробничих приміщень) як внесок до статутного фонду підприємства, можуть бути віднесені до податкового кредиту лише після включення такого об’єкта до складу основних фондів, за умови, що такий основний фонд після завершення його добудови використовуватиметься в оподатковуваних операціях підприємства та підлягатиме амортизації.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003