• Діяльність у рамках нератифікованої міжнародної угоди


Податок на додану вартість

Іноземна авіакомпанія здійснює свою діяльність у рамках міжнародної Угоди про повітряне сполучення між урядом України та урядом іноземної держави. Відповідно до зазначеної Угоди комплектне обладнання, запасні частини, запаси палива i мастильних матеріалів, запаси повітряного судна (включаючи продукти харчування, напої та тютюнові вироби) на борту, а також рекламні та супутні матеріали, що зберігаються на борту такого повітряного судна, звільняються від усіх мит та зборів після прибуття на територію договірної сторони за умови, що такі обладнання та запаси залишаються на борту повітряного судна до моменту їх вивезення в зворотному напрямку. Також Угодою передбачається звільнення від сплати податку з обігу або подібних непрямих податків на товари та послуги, які надаються будь-якому авіапідприємству, призначеному іншою договірною стороною, i використовуються з метою його діяльності.
Чи звільняються від сплати ПДВ зазначені товари та послуги, якщо міжнародну Угоду про повітряне сполучення, що діє з 1993 р., не ратифіковано Верховною Радою України?

 

ПДВ є внутрішнім податком i не може регулюватися нормами міжнародних договорів, крім договорів, ратифікованих Верховною Радою України до набрання чинності Законом № 168/97-ВР (п. 11.4 ст. 11 цього Закону).
Операції з увезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), які надаються для їх використання або споживання на митній території України, є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.1.2 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Контроль за справлянням i перерахуванням ПДВ до бюджету під час увезення (пересилання) товарів на митну територію України здійснюють митні органи в порядку, узгодженому з центральним податковим органом України (п. 10.2 ст. 10 Закону № 168/97-ВР).
Справляння ПДВ під час митного оформлення товарів, увезених (пересланих) на митну територію України, здійснюється митними органами у порядку, затвердженому наказом № 346.
Наказом № 285 та листом № 27 визначено Перелік операцій, щодо яких застосовується пільговий режим оподаткування ПДВ з посиланням на законодавчі норми.
У зв’язку з тим що Угоду про повітряне сполучення між урядом України та урядом іноземної держави до набрання чинності Законом № 168/97-ВР (до 01.10.97 р.) не ратифіковано Верховною Радою України та враховуючи те, що діючим податковим законодавством i вказаним Переліком не передбачається звільнення від оподаткування операцій з увезення на митну територію України товарів та майна, що використовуються авіакомпанією для забезпечення її діяльності, що здійснюється у рамках зазначеної Угоди, такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003