• Наявність податкової накладної при розрахунку експортного відшкодування


Податок на додану вартість

Підприємство відвантажило на експорт продукцію. Експорт продукції i отримання її від постачальника відбулися в одному звітному періоді: на початку серпня поточного року. Оплату за цю продукцію було здійснено в авансовому порядку в останніх числах липня. Податкову накладну виписано постачальником 31 липня, але підприємство отримало її в перших числах серпня. Чи має право підприємство включити суми ПДВ, зазначені в цій податковій накладній, до частки податкового кредиту (рядок 2 Розрахунку експортного відшкодування), на підставі якої здійснюється розрахунок експортного відшкодування?

 

Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
При цьому не дозволяється включення до складу податкового кредиту будь-яких витрат зі сплати податку, не підтверджених податковими накладними (пп. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Тобто в даній ситуації суми ПДВ, нараховані та сплачені у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), можуть бути включені до складу податкового кредиту того звітного періоду, в якому відбулося підтвердження їх нарахування отриманням відповідної податкової накладної.
Порядок проведення бюджетного відшкодування підприємствам, які задекларували суму ПДВ до відшкодування з бюджету в зв’язку з проведенням експортних операцій, визначено ст. 8 Закону № 168/97-ВР.
Зазначений порядок передбачає, що для розрахунку експортного відшкодування приймається тільки та частина загальної суми податкового кредиту звітного періоду, яку фактично сплачено постачальникам виключно в грошовій формі. До сплаченої частини податкового кредиту, на підставі якої здійснюється розрахунок експортного відшкодування, згідно з п. 8.2 ст. 8 Закону № 168/97-ВР включаються суми ПДВ, сплачені постачальникам платником податку — експортером коштами у складі вартості придбаних товарів (робіт, послуг) починаючи з першого числа звітного місяця та закінчуючи днем подання розрахунку експортного відшкодування, включаючи такий день.
Сума експортного відшкодування визначається як частина сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту звітного періоду i фактично сплачених постачальникам з першого числа звітного місяця по день подання розрахунку експортного відшкодування включно, пропорційна відношенню обсягу експортних операцій звітного періоду до загального обсягу оподатковуваних операцій.
Різниця між розрахунково визначеною сумою експортного відшкодування та загальною сумою ПДВ, задекларованою до відшкодування у звітному періоді, відшкодовується у загальновстановленому порядку.
Таким чином, суми ПДВ, оплачені постачальникам в попередньому звітному періоді та включені до складу податкового кредиту звітного періоду в зв’язку з отриманням податкової накладної у звітному періоді, не можуть включатися до частини податкового кредиту, яка є базою для розрахунку суми експортного відшкодування звітного періоду.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003