У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Міщенка С.М.,
суддів
Федченка О.С. і Ковтюк Є.І.,
за участю прокурора
Вергізової Л.А.,
розглянувши в судовому засіданні у м. Києві 8 червня 2010 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Дружківського міського суду Донецької області від 17 вересня 2009 року щодо ОСОБА_1.,
в с т а н о в и л а :
вказаним вироком
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, неодноразово судимого, останнього разу 17 жовтня 2005 року за ч.3 ст. 187, ч.2 ст. 186 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років і 3 місяці,
засуджено за ч.2 ст. 185 КК України до покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1. звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік та покладенням обов’язків, передбачених п.п. 2, 3, 4 ст. 76 КК України.
В апеляційному порядку справа не переглядалась.
ОСОБА_1. визнано винним та засуджено за те, що він 22 лютого 2009 року близько 21 години, в будинку АДРЕСА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, повторно таємно викрав мобільний телефон "Нокіа 6120" потерпілої ОСОБА_2., спричинивши їй матеріальну шкоду на загальну суму 1 248 гривень.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування вироку суду в зв’язку з неправильним застосуванням кримінального закону і невідповідністю призначеного покарання ступеню тяжкості злочину і особі засудженого внаслідок м’якості та направлення справи на новий судовий розгляд. Зазначає, що судом першої інстанції не враховано при призначенні покарання дані про особу засудженого ОСОБА_1. і необґрунтовано застосовано до нього вимоги ст. 75 КК України.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, прокурора, яка підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до вимог ст. 65 КК України суд призначає покарання з урахуванням ступеня тяжкості вчиненого злочину, даних про особу винного та обставин, що пом’якшують і обтяжують покарання. Призначене особі покарання має бути необхідним й достатнім для її виправлення та попередження нових злочинів.
Згідно зі ст. 75 КК України, якщо суд при призначенні покарання у виді позбавлення волі на строк не більше п’яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення його від відбування покарання з випробуванням.
У абзаці 3 пункту 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2003 року № 7 (v0007700-03) "Про практику призначення судами кримінального покарання зазначено, що суд, досліджуючи дані про особу підсудного, крім іншого, повинен з’ясувати його поведінку до вчинення злочину як у побуті, так і за місцем роботи чи навчання, його минуле (зокрема, наявність не знятих чи не погашених судимостей, адміністративних стягнень), склад сім’ї тощо.
Разом з тим, як убачається з матеріалів справи, постановляючи рішення про звільнення можливість виправлення засудженого ОСОБА_1. без відбування покарання, суд належним чином не мотивував свого рішення, не дослідив та не врахував дані про особу засудженого ОСОБА_1, який вчинив злочин майже відразу після звільнення з місць позбавлення волі, у грудні 2008 року за ним встановлено адміністративний нагляд як за особою, яка була злісним порушником встановлених вимог режиму відбування покарання, що він не працює, має незадовільні характеристики та інші обставини справи.
На підставі наведеного, колегія суддів вважає, що касаційне подання прокурора є обґрунтованим, вирок суду щодо ОСОБА_1 підлягає скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд, під час якого, у разі доведеності винності ОСОБА_1. у вчиненні зазначеного злочину, суду необхідно вирішити питання призначення йому покарання з дотриманням вимог закону.
Керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України,
у х в а л и л а :
касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити.
Вирок Дружківського міського суду Донецької області від 17 вересня 2009 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у той же місцевий суд в іншому складі суддів.
С у д д і : Міщенко С.М. Федченко О.С. Ковтюк Є.І.