У х в а л а
Іменем України
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України у кримінальних справах у складі:
Головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Жука В.Г., Шевченко Т.В.,
за участю прокурора
Кравченко Є.С.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 3 червня 2010 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у справі, на постанову Приморського районного суду м. Одеси від 8 вересня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
Постановою заступника прокурора м. Одеси від 16 травня 2009 року було порушено кримінальну справу щодо ОСОБА_1 за фактом самовільного вчинення дій, які заподіяли значну шкоду інтересам держави, за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України.
Постановою Приморського районного суду м. Одеси від 8 вересня 2009 року задоволена скарга адвоката ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1, зазначена постанова слідчого скасована.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2009 року постанову суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор, який брав участь у справі, просить судові рішення скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідь судді, виступ прокурора, яка не підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що воно не підлягає задоволенню.
Відповідно до рішення виконавчого комітету Одеської міської ради, громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_3 був наданий дозвіл на реконструкцію фасаду будівлі з розташуванням виносних вітрин для розташування кафе за адресою: м. Одеса, вул. Гаванна, 6 (з боку Міського саду). До початку будівництва вони повинні були отримати певні дозволи з управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради; від мешканців суміжних приміщень будинку; з ТОС "Укрінвестекспертиза"; з інспекції Держархбудконтролю. Оскільки ОСОБА_1 щодо погодження реконструкції приміщення ресторану у ці інстанції не звертався, прокуратурою м. Одеси направлено адміністративний позов до суду про приведення об’єкту до первісного стану та звільнення самовільно зайнятої ділянки. Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 5 березня 2007 року заборонено ОСОБА_1 проводити подальшу реконструкцію та будівельні роботи. ОСОБА_1 ігнорував ухвалу суду і продовжував будівельні роботи, про що свідчать матеріали отримані від другого відділу виконавчої служби Приморського районного управління юстиції м. Одеси.
На підставі цих даних прокуратурою щодо ОСОБА_1 була порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України, за фактом самовільного вчинення дій, які заподіяли значну шкоду інтересам держави.
Скасовуючи постанову про порушення кримінальної справи, місцевий суд, виходив з того, що ОСОБА_1 був виданий дозвіл на реконструкцію фасаду будинку рішенням виконкому Одеської міськради № 880 від 26 грудня 2006 року, на що містяться посилання і в постанові про порушення кримінальної справи. Оскільки одним із приводів до порушення кримінальної справи є заяви або повідомлення установ, підприємств, організацій, а виконком Одеської міськради з подібними заявами відносно ОСОБА_1 не звертався, про що свідчить лист директора юридичного департаменту Одеської міськради, - суд дійшов обґрунтованого висновку, що за наведених обставин в діях ОСОБА_1 відсутні ознаки злочину, передбаченого ст. 356 КК України, яка крім іншого, передбачає заподіяння значної шкоди. Зазначена складова диспозиції ст. 356 КК України в постанові слідчого не обумовлена.
Колегія суддів за наведених обставин погоджується з висновками місцевого та апеляційного суду про те, що у прокуратури не було достатніх даних, які вказують на наявність у діях ОСОБА_1 ознак злочину, передбаченого ст. 356 КК України.
Оскільки в постанові слідчого про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України, йдеться про невиконання судових рішень про заборону реконструкції будівлі, - колегія суддів вважає, що ці дії можуть тягнути за певних умов кримінальну відповідальність за інші злочини.
Керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи, залишити без задоволення, а постанову Приморського районного суду м. Одеси від 8 вересня 2009 року та ухвалу колегії суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2009 року щодо ОСОБА_1 залишити без зміни.
Судді: Верещак В.М. Шевченко Т.В. Жук В.Г.