• Звітування після переходу зі спрощеної на загальну систему оподаткування


У 2002 р. підприємство працювало на спрощеній системі оподаткування за ставкою 10%, а з січня 2003 р. перейшло на загальну систему оподаткування. Товарообіг підприємства на 01.01.2003 р. становив 128,1 тис. грн. За якою декларацією з ПДВ підприємство повинно було звітуватись у 2003 р.?
(ТОВ «Виробнича фірма «Харківагротехсервіс», м. Сміла, Черкаська обл.)

 

У разі переходу зі спрощеної системи оподаткування (за ставкою 10%) на загальну підприємство застосовує правила та порядок обкладання ПДВ згідно з нормами Закону № 168/97-ВР.
Особа, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з останніх 12 календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61 200 грн.), вважається платником ПДВ (п. 2.1 ст. 2 Закону № 168/97-ВР).
Особи, що підпадають під визначення платників податку згідно зі ст. 2 Закону № 168/97-ВР, зобов’язані зареєструватися як платники ПДВ в органі державної податкової служби за місцем їх знаходження (п. 9.3 ст. 9 Закону № 168/97-ВР).
Форму податкової декларації з ПДВ та порядок її заповнення й подання затверджено наказом № 166. Декларація подається до податкового органу за місцем реєстрації особою, яка зареєстрована платником ПДВ.
Особи, які не підпадають під визначення платників податку у зв’язку з обсягами оподатковуваних операцій меншими, ніж 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян протягом будь-якого періоду за останні 12 календарних місяців, у тому числі особи, зареєстровані як платники податку за власним бажанням (добровільно зареєстровані платники податку), а також особи, зареєстровані як платники податку на підставі того, що вони здійснюють торгівлю за готівку (кредитні дебетові картки або комерційні чеки), до податкового періоду, в якому ними досягається зазначений обсяг оподатковуваних операцій, подають декларацію за скороченою формою (податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену)).
Податкова декларація за скороченою формою подається до першого звітного періоду, в якому платником досягнуто обсяг оподатковуваних операцій у розмірі 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У першому звітному періоді, в якому зазначені обсяги оподатковуваних операцій були досягнуті, платником подається податкова декларація за формою, встановленою наказом № 166.
Оскільки у підприємства, зазначеного в запитанні, обсяги оподатковуваних операцій перевищують 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61 200 грн.), то при переході на загальну систему оподаткування таке підприємство повинно зареєструватися платником ПДВ i звітуватися за декларацією з ПДВ за повною формою.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003