• Перераховані авансові кошти не повернуто


ТОВ перерахувало підприємству А суму авансу за товари, які до цього часу не надійшли. Кошти підприємство А повинно було повернути ще в червні 2000 р. ТОВ відобразило податковий кредит з ПДВ за першою з подій. Чи потрібно відкоригувати ПДВ за цією операцією? Якщо так, то коли?
(ТОВ «Союзінтертрейд», м. Київ)

 

Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Зазначене в запитанні ТОВ скористалося правом, наданим п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, i віднесло суму ПДВ до податкового кредиту за зазначеною операцією за датою здійснення першої з подій, тобто за датою списання коштів з банківського рахунку.
Оскільки погашення зазначеної у запитанні дебіторської заборгованості впродовж строку позовної давності не здійснено, а саме зустрічного постачання товарів (робіт, послуг) фактично не відбувається (немає об’єкта придбання), то кредитор втрачає право на податковий кредит за непоставленими товарами у момент закінчення строку позовної давності.
Таким чином, податковий кредит має бути відкоригованим після закінчення строку позовної давності в сумі ПДВ за непоставлені товари.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003