• Умови отримання права на податковий кредит


Підприємство є бюджетною та неприбутковою установою. Чи має воно право віднести до податкового кредиту суму ПДВ, сплачену при придбанні основних фондів?
(Роздольненське управління зрошувальних систем, смт Роздольне, АР Крим)

 

Оскільки у запитанні не зазначено, чи є підприємство платником ПДВ, нагадуємо, що право на податковий кредит мають лише особи, які зареєстровані платниками ПДВ згідно з нормами Закону № 168/97-ВР, за умови, що такі платники здійснюють операції з продажу товарів (робіт, послуг), які підлягають оподаткуванню.
У разі якщо підприємство є платником ПДВ, то при вирішенні цього питання необхідно керуватися п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, а саме: податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням (спорудженням) основних фондів, що підлягають амортизації, включаються до складу податкового кредиту такого звітного періоду незалежно від строків введення в експлуатацію основних фондів, а також від того, чи мав платник податку оподатковувані обороти протягом такого звітного періоду.
У разі коли платник придбаває товари (роботи, послуги), вартість яких не відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) i не підлягає амортизації, податки, сплачені у зв’язку з таким придбанням, відшкодовуються за рахунок відповідних джерел i до складу податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.4 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Крім того, не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат по сплаті податку, що не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, а при імпорті робіт (послуг) — актом прийняття робіт (послуг) чи банківським документом, який засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт (послуг) (пп. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Стосовно платників, які здійснюють операції з продажу товарів (робіт, послуг), що звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-ВР, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких включається до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів i нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів i нематеріальних активів i до податкового кредиту не включаються.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003