• Пеня за прострочення платежу


За прострочення платежу згідно з укладеним договором купівлі-продажу нараховується пеня. Чи обкладається ПДВ сума сплаченої пені?

 

У разі невиконання або неналежного виконання зобов’язання боржником він має відшкодувати кредиторові завдані збитки (ст. 203 Цивільного кодексу).
Платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін (ст. 1 Закону № 543/96-ВР).
Розмір пені встановлюється в договорі за згодою сторін, але не може перевищувати подвійного розміру облікової ставки Нацбанку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.
Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
При цьому продаж товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або надання майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.
Згідно з п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР база оподаткування ПДВ операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються в ціну товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.
Таким чином, сплачена пеня не може бути компенсацією вартості відвантажених товарів, оскільки вона не включається до контрактної (договірної) вартості, а є неустойкою за невиконання договірних зобов’язань. Отже, такі суми не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003