• Надання послуг з комісійної реалізації імпортних товарів


Підприємство-резидент є платником єдиного податку за ставкою 6%, надає нерезиденту послуги з маркетингу та комісійної реалізації товару (імпорт) як комісіонер. Комісіонер не є власником імпортних товарів, а авансові кошти, що надходять комісіонеру від покупців, є транзитними. Чи не є ці кошти передоплатою, яку можна не вважати підставою для виникнення податкових зобов’язань з ПДВ?
(ТОВ «УниТЕК», м. Дніпропетровськ)

 

Не є підставою для виникнення податкових зобов’язань попередня оплата (авансування) товарів, що згідно з договорами підлягають вивезенню (експортуванню) за межі митної території України або ввезенню (пересиланню) на митну територію України (пп. 7.3.8 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Тобто якщо передоплату здійснено згідно з договорами про вивезення або ввезення товарів, то вона не збільшує податкових зобов’язань звітного періоду, коли таку оплату було отримано.
Оскільки передоплата за товари здійснюється між покупцями-резидентами та комісіонером-резидентом не за договорами про ввезення таких товарів на територію України, то дія вищезазначеного пункту Закону № 168/97-ВР на таку операцію не поширюється. Отже, податкові зобов’язання у підприємства-резидента виникають за загальними правилами згідно з нормами пп. 7.3.1 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003