• Продаж автомобіля неплатнику ПДВ


Підприємство — платник ПДВ придбало легковий автомобіль у фізичної особи без ПДВ. Через рік підприємство продало автомобіль іншій фізичній особі, яка не пов’язана з продавцем i не є СПД. Чи має право підприємство не нараховувати податкових зобов’язань з ПДВ, оскільки за цією операцією не виникає податкового кредиту?
(м. Одеса)

 

Особи, які є платниками ПДВ, тобто зобов’язані здійснювати утримання та внесення ПДВ до бюджету, визначені ст. 2 Закону № 168/97-ВР.
Порядок нарахування ПДВ, його обчислення та сплати (тобто об’єкти оподаткування, база оподаткування, ставка податку, дата виникнення податкових зобов’язань, умови отримання права на податковий кредит) передбачено відповідно статтями 3, 4, 6, 7 Закону № 168/97-ВР.
Оскільки підприємство придбало легковий автомобіль (основні фонди) у неплатника ПДВ, то згідно з пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР воно не збільшить податкового кредиту відповідного звітного періоду, тому що ПДВ у ціні придбання відсутній.
Під час продажу легкового автомобіля підприємство має нарахувати ПДВ за цією операцією, оскільки воно офіційно зареєстровано платником ПДВ, i будь-яких пільг у таких випадках Законом № 168/97-ВР не передбачено. Тобто така операція підлягає обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20% від бази оподаткування.
Базою оподаткування у вищезазначеному випадку є договірна (контрактна) вартість, яка визначається згідно з п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
Суми нарахованого ПДВ за операцією з продажу автомобіля відображаються платником у рядку 1 розділу першого декларації з ПДВ за відповідний звітний податковий період.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003