• Будівництво та передача житла


Підприємство займається будівництвом житла за кошти пайовиків. За договором оренди земельної ділянки між міською радою та підприємством підприємству виділено в оренду на 25 років земельну ділянку під будівництво житлового будинку. За користування цією ділянкою підприємство передає безкоштовно міській раді 6% збудованого житла. У разі виконання умов зазначеного договору підприємство також купує на вторинному ринку житло, яке потім передає міській раді в рахунок виконання своїх зобов’язань з передачі 6% житла. Чи звільняються від обкладання ПДВ операції з:
1) передачі 6% збудованого житла міській раді;
2) безоплатної передачі міській раді житла, придбаного на вторинному ринку?

 

Звільняються від обкладання ПДВ операції з продажу або передачі у власність новозбудованого житла фізичним особам для його використання як місця проживання (пп. 5.1.20 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Згідно з роз’ясненням, наданим листом № 8/8-263, термін «новозбудоване житло» означає житло, введене в експлуатацію до першого заселення його мешканцями.
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів i банківської діяльності листом № 06-10/96 підтверджує, що «новозбудоване житло» означає житло, на яке не було отримано ордера на житлове приміщення іншими особами між моментом підписання акта держкомісії про здачу житлового будинку в експлуатацію до моменту отримання ордера на житлове приміщення фізичною особою — покупцем. Таким чином, операції з передачі міській раді придбаного на вторинному ринку житла підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.
Щодо питання можливості звільнення від обкладання ПДВ операцій з передачі збудованого житла міській раді, то оскільки таке житло передається у власність юридичній, а не фізичній особі для проживання, як того вимагають норми пп. 5.1.20 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР, то на такі операції не може бути поширено пільговий режим оподаткування, а тому зазначені операції підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003