• Списання дебіторської заборгованості з послуг теплопостачання


На виконання ст. 56 Закону № 2905-III підприємством було списано дебіторську заборгованість із послуг теплопостачання, наданих установам, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів у порядку, встановленому постановою № 961. Згідно з нормами пп. 7.3.5 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР податкові зобов’язання з ПДВ у разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів виникають з моменту отримання таких коштів. Чи повинне підприємство нараховувати ПДВ під час списання зазначеної заборгованості, якщо бюджетні кошти воно не отримувало?

 

Під час здійснення операцій з продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів податкові зобов’язання у продавця виникатимуть за датою надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або за датою отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому вигляді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед таким бюджетом (пп. 7.3.5 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Відповідно до вищезазначеної норми Закону № 168/97-ВР під час списання дебіторської заборгованості з наданих бюджетним установам послуг теплопостачання у підприємства виникатимуть податкові зобов’язання з ПДВ.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003