• Зміна власника


Громадянин придбав автомобіль як фізична особа за довідкою-рахунком. Під час взяття на облік в органах ДАІ він сплатив податок. При переоформленні власника транспортного засобу через місяць новий власник повинен знову сплатити податок, хоча квитанцію про його сплату він отримав від попереднього власника. Яким чином сплачується податок з власників транспортних засобів: за автомобіль чи справляється з кожного нового власника?

 

Порядок обчислення i сплати податку з власників транспортних засобів регулюється Законом № 1963-ХІІ, яким установлено, що платниками цього податку є, зокрема, громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, а об’єктом оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини i механізми під відповідним кодом Гармонізованої системи опису та кодування товарів, визначені ст. 2 цього Закону.
Сплачується податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів фізичними особами перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щороку або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд за наявності документів, що підтверджують сплату податку.
Власники транспортних засобів зобов’язані пред’являти органу, який здійснює реєстрацію, перереєстрацію або технічний огляд транспортного засобу, квитанцію чи платіжне доручення про сплату податку в повній сумі, а платники, звільнені від сплати цього податку, — документ, що дає право на користування пільгою.
У разі відсутності документів про сплату податку реєстрація, перереєстрація i технічний огляд транспортних засобів не проводяться.
Податок з власників транспортних засобів не справляється за транспортні засоби, які згідно з чинним законодавством не підлягають державній реєстрації i відповідно не перебувають на обліку органів, які проводять їх реєстрацію, перереєстрацію i техогляд.
За транспортні засоби, що зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством i не експлуатуються з будь-яких причин їх власником, податок сплачується на загальних підставах за повний рік.
Сума податку з власників транспортних засобів, що сплачується громадянами, обчислюється за ставками, визначеними у ст. 3 Закону № 1963-ХІІ.
Якщо право користування транспортним засобом передано фізичною особою за дорученням іншій особі, податок з власників транспортних засобів сплачується його власником або від його імені особою, якій це право передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом, за місцем реєстрації цього транспортного засобу.
У разі якщо транспортні засоби придбано у другому півріччі, податок новим власником сплачується в половинному розмірі встановленої суми.
Відповідно до п. 35 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок i моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою № 1388, перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі зміни власника; місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичної особи, яка є власником транспортного засобу; кольору, марки або моделі транспортного засобу внаслідок переобладнання чи заміни двигуна або кузова, інших вузлів та агрегатів, що мають ідентифікаційні номери; місця стоянки, місцезнаходження або найменування власника — юридичної особи.
Таким чином, у разі зміни власника транспортного засобу органи, що здійснюють реєстрацію, перереєстрацію i технічний огляд транспортних засобів, класифікують таку операцію як перереєстрацію транспортного засобу.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003