ПІЛЬГИ ВИДАВНИЦТВАМ


Якими пільгами буде користуватися видавнича галузь з 2004 року?


Справді, Законом, який набирає чинність з 1 січня 2004 року, до деяких законів України були внесені зміни щодо державної підтримки книговидавничої справи в Україні. Найголовніше — це зміни у статті 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф", тобто товари, які мають згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) певні коди (список наводиться у пп. "о" ст. 19), які не виробляються в Україні і ввозяться на мит-

ну територію України для використання у видавничій діяльності та діяльності з виготовлення книжкової продукції, яка виробляється в Україні, звільняються у період з 1 січня 2004 року до 1 січня 2009 року від сплати мита при ввезенні. У разі порушення вимог щодо цільового використання зазначених товарів платник податку зобов'язаний сплатити ввізне мито в установленому законом порядку.

Крім того, було внесено зміни у статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість", тобто тимчасово до 1 січня 2009 року звільняються від оподаткування операції з виконання робіт та надання послуг у видавничій діяльності, діяльності з виготовлення та розповсюдження видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами книжкової продукції, виробленої в Україні, операції з виробництва та/або продажу паперу і картону, вироблених в Україні для виготовлення книжкової продукції, а також операції з продажу книжкової продукції, виробленої в Україні, крім послуг реклами, розміщення матеріалів рекламного та еротичного характеру і видань рекламного та еротичного характеру. Тимчасово до 1 січня 2009 року звільняються від оподаткування операції з виконання робіт та надання послуг суб'єктами підприємницької діяльності — резидентами України, які одночасно здійснюють видавничу діяльність, діяльність з виготовлення,

розповсюдження книжкової продукції та виробництва паперу і картону. При цьому валовий дохід такого суб'єкта підприємницької діяльності, отриманий від видавничої діяльності, діяльності з виготовлення, розповсюдження книжкової продукції та виробництва паперу і картону, має становити не менше 100 відсотків від загальної суми його валового доходу за перший звітний (податковий) період з часу створення такого суб'єкта підприємницької діяльності або не менше 50 відсотків від загальної суми його валового доходу за попередній звітний (податковий) рік.

У новій редакції викладено підпункт 7.13.7 пункту 7.13 статті 7 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств": тимчасово до 1 січня 2009 року звільняється від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії та розповсюджувачів книжкової продукції, отриманий від видавничої діяльності, діяльності з виготовлення і розповсюдження книжкової продукції, виробленої в Україні, крім видань рекламного та еротичного характеру. При цьому прибуток, отриманий від надання рекламних послуг, оподатковується на загальних підставах.

Суми коштів, вивільнених у зв'язку з наданням податкових пільг, спрямовуються суб'єктом господарської діяльності — платником податків на переоснащення видавничо-поліграфічної бази, розроблення і запровадження новітніх технологій, розширення виробництва книжкової продукції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Добірку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 52 (444) від 27 грудня 2003 року - 2 січня 2004 року;