• Кошти отримано після переходу на єдиний податок


Юридична особа працювала на загальній системі оподаткування. ПДВ сплачено згідно з п. 7.3 Закону № 168/97-ВР, тобто за правилом «першої події». Починаючи з 01.10.2003 р. підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування за ставкою 10 відсотків. За якою ставкою єдиного податку слід оподаткувати кошти, отримані в жовтні за товар, відвантажений у період, коли підприємство працювало на загальній системі оподаткування?
(Т. Фоменко, м. Артемівськ)

 

Статтею 3 Указу № 727/98 передбачено, що суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з таких ставок єдиного податку:
6 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору — у разі сплати податку на додану вартість згідно із Законом № 168/97-ВР;
10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
Оскільки при спрощеній системі оподаткування відвантаження товарів не має податкових наслідків до моменту отримання постачальником (продавцем) оплати, то підприємство повинно оподаткувати кошти, отримані в жовтні за товар, відвантажений у грудні, за ставкою єдиного податку, чинною в період отримання коштів, тобто 10 відсотків.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004